Prima operaţie prin GPS din România

Data publicării:
operatie gps

Alexandru Rado are 71 de ani şi suferă de gonartroză, o afecţiune care uzează articulaţia genunchiului. În ultimele luni, durerile au fost cumplite, astfel că medicii i-au spus că trebuie să se opereze. Graţie sistemului de navigaţie care i-a ghidat pe chirurgi, operaţia a durat numai două ore şi a fost un real succes, spun medicii.

Standardele intervenţiei chirurgicale sunt respectate întru totul, iar respectând protocolul, sigur că rezultatul funcţionării, post-operator, este deosebit. Va putea merge începând de mâine, poate să îndoaie, să întindă şi să umble”, a spus Jenel Pătraşcu, medic primar ortoped Spitalul Judeţean Timişoara. 

Medicii de la Timişoara au fost ajutaţi la prima intervenţie chirurgicală de un specialist venit din Dubai.

E ca un GPS, dar într-o sală de operaţie. Se pune pe pacient, apoi pe instrument. Şi-atunci când se mişcă instrumentul pentru a face tăieturi pe osul pacientului, se poate vedea unghiul”, a spus Marvin Mateo, reprezentantul firmei care a construit apratul. 

În plus, exactitatea dată de sistemul de navigaţie garantează şi o durată mai mare de funcţionare a protezei. Cel puţin 20 de ani.

Precizia este extraordinară şi rata de supravieţuire a protezelor este mult mai mare, deci mai puţină suferinţă pentru pacient, mai puţine costuri sociale”, a spus Dan Poenaru, şeful Secţiei de Ortopedie II de la Spitalul Judeţean din Timişoara. 

Aparatul a costat 180.000 de euro şi a fost achiziţionat cu banii Universităţii de Medicină din Timişoara şi fonduri de la Ministerul Sănătăţii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri