Pro și contra nașterii în apă

Data publicării:
nastere in apa

Sofia a venit pe lume în urmă cu doi ani acasă, într-un bazin de naştere instalat de părinţii ei chiar în sufragerie.

Alexandra DaSacco, mamă: „Am născut-o în apă, în linişte, în întuneric, aşa cum citisem şi visasem să fie o naştere în pace şi prietenoasă cu copilul care iese dintr-un mediu foarte protejat. Mi s-a părut opţiunea cea mai bună, cea mai calmă, primitoare vizavi de alternativa cu spital, lumini, zgomote, frecţii, injecţii...”

Deşi a început ca o modă, naşterea în apă este tot mai căutata de viitoarele mămici. Peste 2000 de românce au semnat o petiţie online prin care cer ca naşterea subacvatică să fie o opţiune în maternităţile româneşti. La fel cum se întâmplă în ţări precum Franţa, Anglia, Olanda şi Australia.

Ditta Depner, educator prenatal: „Bazinele care nu-s speciale de naştere care sunt din fibră de sticlă sau alte materiale sunt gonflabile şi costă un spital în jur de 600 de lei. Deci este o investiţie minimă în care îţi mai trebuie un instalator.”

În prezent, naşterea în apă se face doar în clinici private. Constanţa este unul dintre puţinele oraşe din România unde femeile au această opţiune. Viitoarele mame bat sute de kilometri din toată ţara pentru a-şi aduce copilul pe lume aşa cum doresc: într-un mediu prietenos, fără proceduri medicale care să le grăbească procesul naşterii.

Oana Abduraman, mamă: „Am fugit de naşterea naturală pe uscat din frică. Era una dintre opţiunile pe care le-aş fi ales eu.”

Georgiana Idriceanu, mamă: „Mi s-a părut că este modul de naştere care mă defineşte. Am ales să nasc pentru beneficiile aduse copilului, beneficii în care am crezut fără drept de apel, pentru că mi s-a probat tot ceea ce am citit. Am doi copii luptători și rezistenți la boală și modul în care au crescut și s-au dezvoltat.”

În alte orașe există spitale de stat dotate cu bazine de naştere, dar nu au cereri. La Botoşani, de exemplu, echipamentele în care s-au investit zeci de mii de euro zac nefolosite. Aici s-au născut doar trei copii în apă.

Doctor. Gina Puflea, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani: „Nici mamele nu au venit cu această dorinţă, nici obstetricienii nu au agreat în mod deosebit acest mod de soluţionare a naşterii.”

Ditta Depner, educator prenatal: „Medicul mai greu are beneficii pentru că nu este tocmai o poziţie comodă să asişti o naştere. S-ar putea să trebuiască să-ţi bagi mâinile în apă, să te pui în genunchi, să te concentrezi pe ce-i face mai bine mamei decât pe confortul personal.”

Naşterea în apă a stârnit însă şi controverse printre ginecologi. Unii sunt de părere că această metodă prezintă riscuri de infecţie pentru făt.

Conf. dr. Alexandru Anca, medic ginecolog spitalul universitar: „Vinovaţi de infecţia copilului în primele trei zile de la naştere sunt microbi pe care îi are de la mamă. Tot ce ţine de floră o să ajungă în apa aia în care copilul se naşte.”

Cu toate acestea, există studii care susţin că naşterea în apă are si beneficii: este o metodă mai uşoară pentru mame şi, în plus, mai lină şi mai blândă pentru bebeluş.

Doctor Marius Romilă, medic ginecolog: „E vorba în primul rând de avantaje materne. Femeia care are o relaţie bună cu apa se simte mult mai confortabil în acest mediu. Asta înseamnă că nevoia de analgezie este mai mică şi dovedit ştiinţific că travaliul este mai scurt.”

Angela Dinu, moaşă: „Se declanşează endorfine care o ajută pe mamă să se relaxeze, endorfine care desigur prin cordonul ombilical ajung şi la făt.”

Doctor Ioana Buda, medic ginecolog: „Pentru bebeluș e un mare beneficiu pentru că trecerea dintr-un mediu lichid în alt mediu lichid se face mai uşor.”

Ditta Depner, educator prenatal: „Cei mai mulţi copii care se nasc în apă după ce trec de expulzie şi se află în bazinul cu apă nu realizează că s-au născut şi sunt foarte liniştiţi. Cei mai mulţi copii care se nasc în apă şi sunt puşi pe piept nu simt nevoia să plângă pentru că nu au fost traumatizaţi.”

Deocamdată, femeile care vor să nască în apă trebuie să înoate împotriva curentului. Patru din zece românce fac cezariană, iar statul nu încurajează naşterea naturală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri