Programul de fertilizare in vitro nu primește finanțare în următorii doi ani

Data publicării:
bebelus

În România a existat o perioadă scurtă, între iulie-decembrie 2012, când Ministerul Sănătății a finanțat acest program cu 1,3 milioane de euro, iar în acea perioadă 831 de cupluri au beneficiat de ajutor și, astfel, s-au născut peste 300 de copii prin fertilizare in vitro.

Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătății, a oprit acest program din lipsă de fonduri și nici până acum nu a fost repornit.

În proiectul de lege privind finanțarea programelor de sănătate pentru 2014 și 2015 acest program nu mai apare deloc. Astfel, România devine printre puținele țări din Uniunea Europeană care nu finanțează programul de fertilizare in vitro.

Această măsură ar fi sprijinit natalitatea în România, care și-așa este foarte scăzută. Datele oferite de INS arată un spor negativ al populației. De exemplu, în ianuarie 2014 s-au născut cu 1.360 de copii mai puțin decât în ianuarie 2013.

De exemplu, în Spania, inseminarea in vitro costă în jur de 6.000 de euro, iar specialiștii spun că sunt necesare trei astfel de cicluri pentru a garanta nașterea unui copil, ceea ridică suma totală la 18.000 de euro. Rata de reușită a acestor tratament ajunge la aproximativ 70%.

Cei care nu au resurse financiare și așteaptă finanțare din partea statului sunt puși pe o listă de așteptare, care durează de aproximativ doi ani.

Statul spaniol deține 37 de clinici, iar în mediul privat sunt 180 de astfel de clinici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri