Răceala în timpul sarcinii. Riscuri şi metode de tratament

Data publicării:
ecografie-gravida-GettyImages-3 iulie 15

Medicii recomandă femeilor însărcinate să evite colectivităţile şi spaţiile aglomerate. Altfel, poate creşte riscul apariţiei unei răceli.

Imunitatea este scăzută în sarcină tocmai pentru a permite grefarea embrionului şi atunci o femeie gravidă poate să contacteze mult mai uşor o infecţie, infecţiile herpetice se pot acutiza în sarcină, sau infecţiile cu papilloma virus,” spune dr. Elvira Bratilă, medic primar obstetrică-ginecologie.

În cazul în care femeile gravide nu se confruntă cu simptome severe, medicii recomandă mai întâi tratamentele naturale.

Dacă vorbim despre o simplă răceală atunci, în afară de hidratare, vitamina C, preferabil din surse naturale, adică lămâi şi citrice, pentru căile nazale înfundate se preferă băile de abur, faţă de orice picături nazale,” recomandă dr. Silviu Iştoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Primul semn de alarmă este apariţia febrei, spun medicii.

Febra este primul moment în care pacienta ar trebui fie mai atentă, pentru că dacă e lăsată necontrolată, febra poate duce la malformaţii şi, în momentul în care simte pacienta că e ceva în neregulă, şi-a luat temperatura şi s-a dus peste 37.2, cel mai înţelept este să ia un medicament,

bineînţeles după acordul medicului curant,” explică dr. Silviu Iştoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În cazul unei infecţii bacteriene, medicii pot recomanda chiar administrarea de antibiotice.

Gravidele au reticenţă şi, în momentul în care le dai reţetă pentru antibiotice, inclusiv pentru infecţii urinare, spun: dacă antibioticul face rău fătului? Şi trebuie să îi explici că, mai degrabă, infecţia pe care o are îi face rău fătului, nu antibioticul,” spune dr. Elvira Bratilă, medic primar obstetrica-ginecologie.

Femeile însărcinate sunt însă sfătuite să evite automedicaţia. Multe pastile conţin substanţe intezise în sarcină, cum ar fi de exemplu adrenalina, care creşte frecvenţa cardiacă şi poate avea consecinţe grave asupra fătului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri