Reconstrucţia mamară, dreptul la o viaţă normală

Data publicării:
lista spitale

Programul gratuit de reconstrucţie mamară a venit ca o mână întinsă miilor de paciente care au fost supuse mastectomiilor. Cu toate acestea, la un an şi jumătate de la demararea lui, rezultatele nu sunt nici pe departe cele aşteptate. Anul acesta aproximativ 200 de femei au apelat la o astfel de intervenţie, deşi fonduri existau pentru 800! Dacă unora le este frică, altele nici măcar nu ştiu că operaţia care le poate da şansă la o viaţă normală nu le costă nimic.

Gabriela Godeanu, pacientă: „În momentul în care mi-am cumpărat primul sutien am plâns şi nu am luat unul, am luat 2 şi 2 costume de baie. Pot să mă privesc în oglindă şi să îmi spun că mă iubesc în fiecare zi.

Simona Băluţă, pacientă: „Mă simt în al 9 lea cer. Sunt o femeie fericită. Mă simt împlinită, în adevăratul sens al cuvântului. Este un sentiment pe care timp de 9 ani nu l-am trăit.

Cătălina Ştef, pacientă: „Avem nevoie de feminitate, avem nevoie să fim frumoase, este un rău necesar.”

Programul gratuit de reconstrucţie mamară funcţionează din anul 2014

Sunt mărturiile emoţionante ale unor paciente care privesc din nou viaţa cu speranţă după ce operaţia de reconstrucţie mamară, decontată de stat, le-a ajutat să redevină femei.

7000 de femei diagnosticate cu cancer de sân, anual

În România, în fiecare an, aproape 7000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân şi majoritatea trec prin intervenţii dificile.

Prof. dr. Ioan Lascăr, iniţiatorul programului de reconstrucţie mamară: „Vârstă la care apare cancerul mamar a coborât spectaculos în ultimii 15-20 de ani. În momentul de faţă avem în evidenţă noastră şi paciente la vârstă studenţiei care au avut această nefericită circumstanţă. Este un handicap major, care are un răsunet semnificativ asupra calităţii vieţii.

Simona Băluţă, pacientă: ”Acest proiect este de o importanță covârşitoare pentru femeile din categoria noastră, care, cu siguranţă, nu şi-au dorit să treacă printr-o asemenea traumă fizică şi psihică.”

Ajutor refuzat din lipsă de informare

Deşi la începutul anului statul a acordat fonduri pentru 800 de intervenţii pentru reconstrucţie mamară, numărul pacientelor care au apelat la acest tip de intervenţie este mult mai mic. De multe ori, de vină este lipsa de informare. Femeile nu ştiu că această operaţie este gratuită şi că le poate schimba viaţă.

Beatrice Popovici-Vîlcu, iniţiator www.estioinvingatoare.ro: „Ele pot fi aceleaşi femei care au fost înainte. Cu o echipă foarte bună de medici, chirurgi oncologi, plasticieni care pot efectua această reconstrucție de sân viaţă lor se schimbă total, 100%”

De asemenea, după tratamentele agresive, care implică chimioterapie şi radioterapie, femeile se tem că o noua intervenţie ar putea duce la o recidivă a cancerului.

Dr. Dragoş Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România: „Reconstrucţia este sigură din punct de vedere oncologic, deci nu este o problemă, nu poţi să spui unei paciente: "nu-ţi face reconstrucţie că rişti mai rău!"

Uneori nici medicii nu îşi informează pacientele. Dacă în SUA, de exemplu, există o lege prin care pacienta află de reconstrucţia mamară în momentul diagnosticării, la noi lucrurile stau cu totul altfel.

Camelia Tamazlicaru, psiholog, Spitalul Universitar: „Medicii nu le informează despre această posibilitate extraordinară pentru ele - de a face o reconstrucție mamară- care este vitală.”
Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă, Spitalul Universitar: „În ţară încă există această mentalitate, "zi mersi că încă mai trăieşti!" Sunt femei vindecate, care nu au avut o formă agresivă de cancer, depistate incipient, tinere care vor să îşi recapete feminitatea.”

Ina Petrescu lucrează la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Universitar Bucureşti. Este medicul care a făcut cele mai multe reconstrucţii din România, prin programul finanţat de stat. Zeci de femei îi sunt recunoscătoare că le-a dat şansă la o viaţă normală.

Gabriela Godeanu, pacienta: „Am consultat 4 medici şi niciunul nu mi-a răspuns întrebărilor mele. Până am întâlnit-o pe doamna doctor. Într-o singură zi mi-a pus sânul la loc.”

Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă, Spitalul Universitar: „Asta a fost crezul meu şi dorinţa mea de a face reconstrucţie mamară. Fiecare caz este o provocare pentru mine.”

Începând de anul viitor la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti se vor organiza întâlniri cu pacientele interesate de reconstrucţie mamară după mastectomie.

Camelia Tamazlicaru, psiholog, Spitalul Universitar: „Invităm persoanele care au trecut prin acest eveniment să vină la întâlnirile noastre, iar doamna doctor Ina Petrescu să le informeze despre benficiile atât medicale, cât şi psihologice ale intervenţiei chirurgicale”

Psihologi: reconstrucţia mamară creşte încrederea în sine

Specialiştii spun că reconstrucţia mamară joacă un rol decisiv în recuperarea la nivel psihologic a pacientelor care au suferit mastectomii.

Alina Iliescu, psihoterapeut: „E destul de traumatizant să te uiţi în jos şi să observi că nu mai arată estetic că a dispărut acel san. Impactul e destul de mare asupra feminităţii. Sânii sunt un simbol al feminităţii.”

Simona Băluţă, pacientă: „Dincolo de redobândirea feminităţii, calitativ, viaţă explodează, eşti fericită, zâmbeşti, vezi lucrurile cu alţi ochi, priveşti lucrurile mult mai frumos, pentru că acum, mai mult ca înainte, ştii să apreciezi tot ce este în jurul tău.”

Într-o ţară îngropată în birocraţie, criteriile de includere în programul de reconstrucţie mamară, pentru femeile care au suferit de cancer la sân, sunt destul de simple.

Reconstrucţia mamară, explicată pas cu pas

Pentru a beneficia de programul de reconstrucție mamară în urmă unei mastectomii, pacientele au nevoie în primul rând de recomandarea medicului oncolog în grijă căruia se află.

Dr. Dan Jinga, şeful secţiei de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: „Ca să poţi să ajungi să faci o reconstrucţie mamară. Pacientul trebuie să fie supus unei verificări pentru a exclude orice evoluţie a bolii, la distanţă, pentru că nu este corect să te apuci să faci o reconstrucţie mamară unui pacient la care boala nu este stăpânită, evoluează.”

Odată eliminat riscul unei recidive, medicii întocmesc pacientelor un dosar medical.

Dr. Ina Petrescu medic primar chirurgie plastică, Spitalul Universitar: „Cu documentele medicale care atestă că pacienta a efectuat mastectomia, examenul histopatologic care atestă faptul că a avut cancer, precum şi o ecografie sau mamografie a sânului sănătos.”

Mai există câteva condiţii: bolnavele nu trebuie să fie fumătoare şi să nu sufere de obezitate sau boli cronice precum diabetul, ori afecţiunile cardiovasculare. După ce toate formalităţile au fost îndeplinite, pacientele se pot opera la unul dintre cele 19 spitale din ţară care efectuează reconstrucţii mamare.

Lista spitalelor în care se derulează programul de protezare mamară gratuită după afecţiuni oncologice:

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arsenie" Bucureşti;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri "Steaua" Bucureşti;

Spitalul Militar de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" Bucureşti;

Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti;

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti;

Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov;

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" Iaşi;

Spitalul Clinic Judeţean Oradea;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara;

Institutul Regional de Oncologie Iaşi;

Spital Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Prof. dr. Ioan Lascăr, iniţiatorul programului de reconstrucţie mamară: „Programul a fost repartizat simetric la nivelul întregii ţării şi în principal centrele universitare, cel puţin într-o prima etapă au fost desemnate ca nuclee, locaţii în care să se poată derula acest program de reconstrucţie mamară.

Medicul care va efectua intervenţia va explică pacientelor exact în ce constă operaţia şi care sunt alternativele, de la caz la caz.

Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică, Spitalul Universitar: „Îi explicăm ce tip de reconstrucţie poate alege, dacă se poate efectua doar cu implant sau cu implant plus lambou, sau doar cu lambou, deci doar cu ţesut propriu. Împreună alegem. De obicei, femeile îşi doresc o metodă uşoară prin care să se integreze rapid socio-profesional.”

Informaţii referitoare la cancerul de sân şi operaţia de reconstrucţie, dar şi mărturiile unor femei care s-au luptat cu boală găsiţi pe www.estioinvingatoare.ro .

Indiferent că au suferit o mastectomie acum un an sau 30 de ani, femeile se pot înscrie gratuit în program. În unele situaţii, operaţia poate fi făcută chiar în acelaşi timp cu cea de mastectomie. Dania Şelaru este una din puţinele beneficiare ale acestei intervenţii.

Dania Şelaru, pacientă: „Au fost, practic, 2 operaţii într-una singură, ceea ce, mă rog, consider că am avut noroc, pentru că altfel adăugăm altă operaţie şi e un proces mai dificil, dar care totuşi cred că merită făcut.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri