Reguli pentru masa de seară

Data publicării:
farfurie mancare

Şerban Damian, medic nutriţionist sportiv: „Nu are o justificare să nu mănânci după o anumită oră. Poţi să te îngraşi foarte bine şi în felul ăsta. Poţi să te îngraşi foarte mult în cealaltă perioadă a zilei”.

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Masa de seară, în principiu, ar trebui să fie luată minimum cu trei ore înainte de culcare. De ce? Să aibă timp să se digere, să nu supunem organismul la un efort în timpul în care el ar trebui să se odihnească”.

În procesul de digestie este implicat întreg organismul. De aceea, de multe ori, după o masă grasă, urmată de somn, dimineaţă ne putem trezi obosiţi, pentru că organismul a fost ocupat cu digestia, în loc să se odihnească.

Medicii explică din ce ar trebui să fie compusă cina ideală:

Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „O farfurie bună pentru masa de seară ar conţine legume, dacă e posibil să fie crude, şi o sursă de proteină, nu într-o cantitate mare, poate să fie o bucată de pește, brânză sau altfel de carne”.

Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Nu ar trebui să mâncăm pâine sau paste făinoase sau alte produse de cereale, în niciun caz cereale rafinate, în niciun caz dulciuri rafinate. Fructe: ar trebui să le evităm pe cele dulci, putem să mâncăm un măr, merele de diabetici sunt cunoscute ca fiind mai acrişoare”.

Pentru a reuşi să avem o cină lejeră, este esenţial să respectăm şi celelalte mese ale zilei: micul dejun, prânzul şi, foarte important, cele două gustări, spun specialiştii. În felul acesta nu vom mai simţi nevoia să avem o masă hipercalorică seara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri