Replica producătorilor de medicamente generice: Sunt testate și de 70 de ori

Data publicării:
medicamente

Pe poarta fabricii din Cluj-Napoca ies anual peste 80 de milioane de cutii cu medicamente, care sunt trimise în aproape toată lumea. Înainte ca tratamentele să ajungă în farmacii, chimiştii fac verificări amănunţite: este testată concentraţia substanţei active şi efectul pe care medicamentul îl are asupra bolnavilor.

Medicamentele generice sunt produse după reţetele altor tratamente care au fost descoperite cu cel puţin 20 de ani în urmă. Directorul fabricii din Cluj-Napoca critică declaraţiile potrivit cărora astfel de medicamente ar fi slabă calitate.

Sunt medicamente pentru care există 60-70 de tipuri de teste pe procesul de fabricaţie. Nu poate să exise cineva care să spună lucrătorului de la cântar pune în loc de 100 de grame doar 50 de grame, pentru că el trebuie să pună pe un cântar care nu lasă procesul tehnologic să meargă mai departe decât dacă sunt acele 100 de grame acolo”, explică Dragoş Damian, director Terapia, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România.

Persoana care spune dacă produsul este conform cu cel din reţetă este autorizată de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Pot să aibă şi 50-60 de testări pe materiile prime, procesul de fabricaţie şi produsul finit”, adaugă Dragoş Damian.

De controale stricte vorbeşte şi un alt producător de medicamente din Iaşi.

Noi avem un control foarte sever, atât în interiorul companiei, laboratoare foarte complexe care analizează eficienţa produselor noastre şi în acelaşi timp sunt multe specificaţii sau standarde de calitate”, spune Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi.

O companie care descoperă şi dezvoltă un medicament are monopolul asupra lui timp de 20 de ani. După 20 de ani, substanţa activă poate fi fabricată de alţi producători ca medicamente generice. Tocmai pentru că nu impun cheltuieli de dezvoltare şi cercetare, acestea sunt mai ieftine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri