România - compensaţii pentru medicii plecaţi

Data publicării:
metastaze-medici

România este, alături de Bulgaria, statul european care oferă cele mai mici salarii doctorilor care lucrează în sistemul public de sănătate. Voluntarii. Soluţia găsită de Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin pentru a putea face faţă numărului mare de pacienţi. Doar în acest spital ar mai fi nevoie de 380 de asistenţi şi infirmieri.

După câteva săptămâni ei sunt doar urmăriţi de asistenţii noştri şi de noi pentru că deja deprinderile le au cunoscute şi fixate prin activitatea de zi cu zi în serviciul de urgenţă”, a spus Claudia Jianu, medic primar, medicină de urgenţă. 

Toate spitalele şi policlinicile din România se confruntă cu lipsa de personal. Peste 20 de mii de asistente şi 15 mii de medici au plecat din România în ultimii 7 ani. Pentru pregătirea lor, statul român a cheltuit aproximativ 3 miliarde şi jumătate de lei.

Marea Britanie în politică ei a renunţat să mai investească în formare de personal şi atunci au trecut la partea de atragere în acest moment, medicii români ocupă locul 2 la nivelul Marii Britanii”, a spus Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.

Un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii găseşte că România şi celelalte ţări europene care pregătesc medici ce ajung să lucreze în Europa de Vest ori în Statele Unite ar trebui să beneficieze de compensaţii financiare.

E o dramă care afectează tot estul Europei, această migraţie a personalului medical pentru Vest, iar Europa trebuie să reacţioneze la această realitate, cu unele măsuri absolut necesare. Practic, în momentul de faţă, ţările sărace din Europa de Est dau mai mult ţărilor bogate decât primesc în domeniul sistemelor de sănătate”, a spus Dorel Sandesc, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. Cele mai mari probleme din sistemul de sănătate se resimt la sate. Spitalele de la ţară nu au nici echipamente moderne, nici personal suficient.

Sunt cam de şase-şapte ori mai mulţi medici de familie în mediul urban decât în mediul rural. Dacă în urban găsim cam şapte-opt medici la sută de mii de locuitori, în rural avem doar unul”, a spus Adriana Galean, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în România, sunt 1,9 medici la mia de locuitori. Jumătate din media europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri