România, fără bănci de ţesuturi. Legislaţia europeană ne obligă să avem cel puţin patru 

Data publicării:
banci de tesuturi

La Timișoara, terenul alocat de Consiliul Județean pentru construirea băncii de țesuturi și organe se află în vecinătatea spitalului județean. Are o suprafață de 400 de metri pătrați, iar clădirea va avea 200 de metri pătrați și va fi împărțită în patru module. În luna august, a avut loc o licitație pentru construcţia celor patru bănci de ţesuturi şi organe, dar nu s-a prezentat nicio companie.

Din păcate nu s-a prezentat nicio companie la licitație pentru construcția acestor bănci. Ministerul Sănătății urmează să lanseze din nou această licitație și sperăm că va începe în final și construcția acestor bănci. E greu de găsit explicații. În acest moment există terenurile alocate de către consiliile județene ale celor patru județe. Există finanțare asigurată de către Ministerul Sănătății. Probabil că cei care se ocupă de aparatura necesară și de construcția unor astfel de edificii încă nu au reușit să își facă bilanțurile pentru a se prezenta la licitație”, a spus asistent medical principal Dan Ilincariu, coordonator regional de transplant.

În Iași, lucrurile stau la fel. Pe o suprafață de 400 de metri pătrați urmau să fie montate cele 52 de module speciale, care să asigure necesarul de țesuturi pentru transplanturi. Dar, la cinci ani de la inițierea proiectului, nu există decât un teren plin cu buruieni și gunoaie.

Banca de ţesuturi din Iaşi, un proiect în valoare de un milion de euro, trebuia să funcţioneze în curtea Spitalului Sfântul Spiridon. Terenul a fost găsit, documentaţia întocmită, avizele obţinute, dar degeaba.

Banca de ţesuturi este un banc la momentul actual. Ca să ai bancă de ţesuturi trebuie să ai ce pune în bancă, deci trebuie să ai donatori de piele”, a spus și profesor Dragoş Pieptu, chrirug plastician.

Procedura presupune riscuri minime. Donatorul nu trebuie să sufere de boli cronice şi să nu urmeze un tratament cu antibiotice. Este internat pentru 24 de ore, iar grefa este recoltată de un chirurg plastician.

Solicitaţi de Digi24 să ofere un punct de vedere în privinţa înfiinţării băncilor pentru ţesuturi şi organe, reprezentanţii Agenţiei Naţional de Transplant au refuzat să ofere vreo explicaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri