Românii cu probleme de auz nu beneficiază de un dublu implant cohlear

Data publicării:
auz

Matei are şase luni şi nu aude cu niciuna dintre urechi. De la spital, părinţilor li s-a explicat că statul asigură un singur implant cohlear, care îl va ajuta pe copil să audă. Cea de a doua proteză i-ar costa pe oameni 24.000 de euro.

Am şi adeverinţa pe care domnul doctor îmi scrie că implantul se decontează o singură dată şi pentru o singură urechiuşă”, spune Ana Maria Teodoru, mama lui Matei.

De 15 ani, în România, implantul cohlear este inclus într-un program naţional, ceea ce înseamnă că este gratuit pentru pacienţi. Doctorii susţin că legislaţia nu este clară atunci când vorbeşte despre implantul cohlear şi că se tem că ar putea plăti ei în cazul în care pun aceluiaşi pacient o a doua proteză.

Până în prezent nu am primit în mod expres o precizare. Am dori - dacă se poate şi dacă totul este în regulă, desigur - să ajutăm pacienţii cu două implanturi, dar să avem acest lucru în mod clar stipulat prin norme”, a declarat Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie din Iaşi.

Nu este stabilit în legislaţie, nici în Legea 95, nici în contractul cadru, a fi implantat doar pentru o singură ureche. Pot să precizez foarte clar că în legislaţie nu este limitat numărul de implanturi”, spune, pe de altă parte, Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Iaşi.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au o altă explicaţie. Ei spun că doctorii preferă ca de banii alocaţi acestui program să beneficieze cât mai mulţi pacienţi, în condiţiile în care unii aşteaptă chiar şi ani de zile să fie operaţi.

În funcţie de fiecare spital, se poate ajunge la o listă de aşteptare, situaţie în care medicul este cel care decide care sunt priorităţile şi în ce ordine urmează să fie puse aceste implanturi”, a spus Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

În acest an, numai la Iaşi, pe lista de aşteptare pentru implant cohlear sunt 30 de pacienţi, dar fondurile ajung doar pentru 10 dintre ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri