Salarii mai mari pentru medici, promise pe Facebook

Data publicării:
medici operatie doctori - GettyImages - 71205641

Lupta halatelor albe pentru salarii mai mari se duce pe Facebook, unde mai mulţi medici din toată ţara ameninţă cu greva. Răspunsul de la minister a venit pe aceeaşi reţea de socializare. Nicolae Bănicioiu promite că va reuşi ce nu a mai reuşit niciun ministru până acum: va găsi bani în plus.

„Mă voi întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune în care vom reuşi, şi cred că am arătat în aceşti ani că îmi respect angajamentele!”, a scris ministrul pe Facebook.

În aceeaşi postare, Nicolae Bănicioiu a enumerat alte câteva măsuri luate în mandatul său, măsuri pe care le califică drept succese. Internauţii l-au taxat însă imediat. Îi reproşează ministrului că nu se găseşte interferonul necesar bolnavilor de hepatita C, bâlbâielile din jurul introducerii cardului de sănătate, dar şi faptul că se laudă cu o majorare de 75 de lei a salariilor din sănătate.

Tot salariile medicilor sunt subiectul unui proiect de lege depus de preşedintele comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

„Am considerat că există posibilitatea de majorare a salariilor medicilor într-un mod predictibil, cu 50 % în fiecare an, pentru următorii 3 ani”, spune Florin Buicu, iniţiatorul proiectului de lege.

Concret, parlamentarul spune că salariile medicilor pot fi triplate în următorii trei ani. Banii ar urma să vină de la buget, după ce s-ar crea un fond special pentru onorariul medicilor, diferit de fondul destinat serviciilor medicale.

„Domnul deputat a arătat un scenariu financiar al acestui proiect de lege, din care se vede că impactul este unul neglijabil la nivelul bugetului României. O susţinem, o considerăm potrivită”, spune Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Unul dintre foştii miniștri ai Sănătăţii crede că medicii au de ales, în acest moment între a se resemna sau a pleca în Occident.

Medicii se vor mulţumi fie să profeseze în România, fie să plece în Occident, pe salarii de 10 ori mai mari”, spune Micea Cinteză, membru al Colegiului Medicilor.

În România profesează în prezent 13.500 de medici, cu 7.000 mai puţini decât în 2010, când Guvernul Boc a decis reducerea salariilor din domeniu cu 25%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri