Sarcina cu gemeni, particularităţi şi riscuri

Data publicării:
GettyImages-2203904

îngrijirile speciale care trebuie acordate unei femei cu sarcina gemelară: monitorizare mai frecventă pentru a vedea evoluţia sarcinii, monitorizarea atentă a tensiunii arteriale. Colul uterin se poate scurtă mai repede în cazul unei sarcini gemelare, fiind nevoie în unele cazuri de serclaj.

O femeie care poartă o sarcina gemelară ar trebui văzută şi de un cardiolog, stresul la care este supus organismul eate dublu în acest caz.

Atenţie la o eventuală sarcina care ar urma unei sarcini gemelare. Ea trebuie să se întâmple numai după ce ne asigurăm că s-a vindecat foarte bine cicatricea uterină.

Sarcinile gemelare se obţin într-un procent mai mare atunci când este vorba despre fiv, pentru că sunt transferaţi 2 sau 3 embrioni - depinde de la caz la caz. La sfârşitul acestui procedeu, circa 30% sunt sarcini gemelare, 5% trigemelare şi sub 1% cu mai mult de patru feţi.

Evită: efortul fizic în exces, deshidratarea (creşte volumul fluidelor), băile fierbinţi, alimentaţia excesivă. Urmând recomandările medicului curant, riscurile sarcinii multiple pot fi reduse la minim.

Sarcina multiplă necesită o supraveghere crescută, odihnă, încetarea lucrului mai devreme decât în cazul unei sarcini obişnuite. De asemenea, e bine că naşterea să aibă loc în instituţii bine echipate tehnic, dotate cu un serviciu de terapie intensivă, capabil să asiste atât mama, cât şi nou-născuţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri