Scandalul dezinfectanților. De ce nu retrag toate spitalele produsele neconforme

Data publicării:
hol spital

Spitalul de Pediatrie Sfântul Ioan din Galaţi foloseşte din martie cele două tipuri de dezinfectant de la Hexi Pharma. Conducerea a aflat săptămâna trecută că substanţele pentru curăţenie ar putea să nu fie eficiente, iar acum suspiciunile au fost confirmate. Managerul însă a decis că poate folosi în continuare produsele.

Noi folosim alternativ şi alte dezinfectante, nu numai pe acesta. Până nu avem dovezi clare că nu trebuie să-l folosim, noi nu avem de ce să nu-l folosim în continuare”, spune Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Pediatrie Galaţi.

Aceleaşi probleme şi la Spitalul Judeţean din Galaţi. Nici de aici, însă, dezinfectanţi Hexi Pharma nu au fost retraşi.

Eu nu pot să-l retrag, e sarcina altora de a-l retrage. Ministerul Sănătăţii şi Parchetul fac o anchetă, în momentul în care vor decide nişte lucruri, vom hotărî şi noi”, spune Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Autorităţile locale au demarat în această dimineaţă o anchetă.

„Noi am trimis un audit financiar care are ca scop analiza modului cum s-a făcut achiziţia, dacă s-au respectat din punct de vedere legal condiţiile de achiziţie, când e vorba de achiziţie directă”, spune Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.

Alt judeţ, aceeaşi abordare. Managerul Spitalului Judeţean din Tulcea, una dintre unităţile în care au fost găsite probleme, spune acelaşi lucru: încă foloseşte dezinfectanţii, doar i-a plătit!

Acuma noi banii i-am dat. Logic vorbind, până nu există o hârtie oficială în care să spună: produsul x nu este conform, suntem puşi într-o poziţie tare ingrată. Adică probabil este legal să le foloseşti, dar imoral să le foloseşti”, spune dr. Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea.

Târgu Mureş - o viziune diferită. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, dezinfectanţii Hexi Pharma au fost retraşi deja, chiar dacă spitalul nu se află pe lista celor cu probleme.

Decizia a fost luată în cursul zilei de ieri şi astăzi a fost comunicată secţiilor. Contractul pe care îl avem noi cu Hexi Pharma a fost în urma unei licitaţii care s-a desfăşurat în anul 2015”, spune Dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Microbi sunt şi în maternităţi. La Iaşi, directoarea este convinsă însă că bebeluşii şi mamele lor sunt în siguranţă.

Din 15 probe recoltate, două au fost pozitive în lucru, în sensul că a fost nevoie să se treacă pe un alt mediu de cultură pentru a vedea dacă germenii sunt germeni patogeni sau germeni saprofiţi”, spune prof. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă” Iaşi.

Şi la Spitalul de Psihiatrie Socola au fost descoperite nereguli.

Din şase probe pe care noi le-am recoltat, una a ieşit neconformă, dar nu a fost o probă dintr-un salon sau dintr-o zonă extrem de periculoasă, ci doar o probă de sanitaţie luată după utilizarea produselor biocide pentru curăţarea tegumentelor la personal”, spune Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Autorităţile au luat probe din 285 de spitale din cele 366 de unităţi de stat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri