Sari la conținut

Secretul longevităţii, spus de academicianul Ovidiu Bojor

„Prevenţia începe din copilărie. Principalul lucru: toată viaţa mi-am propus să nu mă scot din priză niciun moment. Orice aparat, dacă îl scoţi din priză, nu funcţionează. Vă dau un exemplu: la 1 noiembrie 1985 am iesit la pensie, nu îmi mai plăcea locul de muncă. La 2 noiembrie, acelaşi an, am fost angajat cu carte de muncă la Institutul de Biotehnologii şi, de atunci până în prezent, am carte de muncă. Cred că am depăşit 67-70 de ani de activitate, ca am început la 20 de ani”, spune Ovidiu Bojor.

Academicianul consideră că munca făcută cu drag creşte speranţa de viaţă. „Avem liberul arbitru, să alegem ce ne place mai mult în viaţă. Acolo vom da randament maxim. Munca era în trecut un lucru neplăcut. Nu! Prin plăcerea de a munci câştigi viaţa ta şi a celor din jur”, spune el.

Ovidiu Bojor spune că este omnivor şi că mănâncă de toate, dar din ce în ce mai puţină carne: „Din ce în ce mai puţină, de întreţinere. Cel mult o dată pe săptămână carne. O înlocuiesc cu peştele, care e proteina cea mai uşor asimilabilă”.

Cât despre ideea că cei mai longevivi oameni din lume au în comun somnul suficient, academicianul spune că are o regulă: „Aici e regula celor trei de opt: opt ore de activitate, opt de odihnă activă şi opt de somn. Din opt ore de odihnă activă, măcar două ore să dedicăm familiei, să avem dialog cu copilul. În rest, ce vă place: pictură, muzică, dans”.