Ședințele la psiholog, decontate de casa de asigurări

Data publicării:
psiholog

Claudiu are un băiețel de doi ani. În ultima perioadă, comportamentul copilului i-a dat de gândit, aşa că a cerut sfatul unui psiholog. Un sfat pe care, până la sfârşitul lunii martie, l-a plătit cu 100 de lei pe ședință.

„Având în vedere că o ședință la psiholog nu e chiar de ici, de colo, adică nu găsești un psiholog bun sub 100 de lei. Foarte tare, cel puțin pentru părinții care nu au posibilități”, spune el.

Specialiștii au cerut de mulţi ani introducerea consultului psihologic pe lista de gratuităţi, mai ales pentru cei mici.

„Vârsta de debut a patologiei a scăzut foarte mult în ultimii zece ani chiar și în România, astfel depresia, anxietatea sau tulburările emoționale sunt depistate mult mai timpuriu la copii. Studiile arată că medicația în colaborare cu psihoterapia are rezultate pe termen lung mult mai bune”, spune Cristina Costescu, psiholog.

Practic, acum, orice adult sau copil care are nevoie de tratament psihologic nu trebuie să-şi mai facă griji că nu îşi poate plăti tratamentul.

„Asiguratul, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, se va adresa unui medic specialist care are încheiat contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, iar aceste servicii se vor acorda la solicitarea acestui specialist prin scrisoare medicală”, spune Crina Grozav, purtător de cuvânt al CAS

Introducerea acestor servicii e un sprijin şi pentru psihiatrii din spitalele de specialitate.

„În instituțiile cu paturi suntem extrem de aglomerați cu cazuri. A mai venit în ultimul timp și această transformare a României dintr-o țară de tranzit într-o țară consumatoare de droguri”, spune Prof. Dr. Doina Cosman, medic psihiatru.

Un român din cinci suferă de afecţiuni psihice, iar specialiștii estimează că până în 2020 depresia va fi una dintre principalele patologii. România se află astfel pe locul al treilea într-un clasament european, după Estonia și Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri