Șeful Clinicii de Obstetrică Timișoara: Ingineria genetică ar putea rezolva și problema avorturilor spontane

Data publicării:
medic microscop getty

Este foarte benefic. Aceasta este medicina viitorului, ingineria genetică. Vrem, nu vrem, o să facem pasul spre ingineria genetică. Cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe cupluri, la ora actuală, apelează la tehnici de reproducere umană asistată. Din punct de vedere al medicinei, va fi un pas extraordinar pentru bolile cu transmitere genetică sau chiar pentru diabet se vor putea înlocui genele patologice și se vor reduce mult malformațiile congenitale sau chiar o serie de boli metabolice”, a precizat medicul.

Ingineria genetică ar putea rezolva și problema avorturilor spontane.

Este foarte adevărat, există un număr de până la 25 % din pierderile de sarcini ale căror cauze nu sunt cunoscute. Și aici ar putea fi o soluție. Legea naturii este că uterul, tot ce nu este bun 100 %, încearcă să dea afară și astfel rezultă avortul spontan. Atunci, sigur că dacă se rezolvă deficitul embrionului respectiv se previne avortul”, a declarat Doru Atanasiu.

Referitor la faptul că prin ingineria genetică vom avea, în viitor, copii modificați genetici, medicul a subliniat că trebuie puse în balanță beneficiile unei astfel de soluții.

Absolut. Sigur că vor fi modificați genetic, dar totul trebuie pus în balanță, care este beneficiul, vom reduce de exemplu diabetul? Vom reduce alte boli, hemofilia, spre exemplu? Vom reduce alte boli care fac ravagii, poate chiar cancerul”, a precizat Doru Atanasiu.

Medicul a precizat că există și anumite dezavantaje, printre care apariția unor noi patologii, după ce cele cunoscute astăzi vor fi eradicate prin ingineria genetică.

Dintre toate aceste cazuri, pot apărea o serie de alte patologii, în urma acestor modificări genetice. Să apară spre exemplu, o altă patologie sau chiar modificări ale aspectului persoanei. Sigur că ar putea să iasă și o catastrofă din treaba asta, dacă ajunge pe mâinile un persoane nepotrivite tehnica asta, să fie folosită pentru alte scopuri decât pur medicale”, a declarat specialistul în fertilizarea in vitro.

Doru Atanasiu a subliniat că etica medicală trebuie să stabilească criterii foarte clare pentru folosirea ingineriei genetice.

Etica medicală trebuie să stabilească criterii precise de folosire a ingineriei genetice. Dar această inginerie genetică va crește foarte mult în următorii câțiva ani. Totul este să nu se implanteze acei embrioni. Și clonarea este interzisă la ora actuală și nu știm ce va fi în viitor. Totul depinde de ce poate rezolva procedeul respectiv. Și dacă rezolvă probleme medicale atunci lumea va fi de acord să îl folosim, pentru că este o mare problemă. Bolile metabolice cresc de la an la an, atunci ar fi o soluție. Nu va fi în următorii ani, vor mai trece câțiva ani până se pune la punct procedura asta”, a subliniat șeful Clinicii de Obstetrică din Timișoara. 

Cercetătorii din Marea Britanie au primit dreptul de a modifica genetic embrioni umani. Decizia, la fel de controversată ca şi tehnica medicală în sine, prevede însă clar că niciunul dintre aceşti embrioni nu poate fi implantat în trupul unei femei.

Citiți și: 

Cercetătorii britanici au primit dreptul de a modifica genetic embrioni umani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri