Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă în timpul postului

Data publicării:
post

Semipreparate vegetale care conţin doar 20% legume, nicio masă fără cartofi prăjiţi şi pâine din belşug. Iată câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac persoanele care ţin post.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Este bine să nu ne bazăm dieta de post pe ele foarte mult şi să încercăm să respectăm principiile unei alimentaţii sănătoase general transpuse în regimul vegetal”.

Atenţie în primul rând la sursele de proteine! Acestea trebuie să reprezinte aproximativ 15% din totalul caloriilor consumate într-o zi. Proteinele sunt cele care ţin de foame şi care stau la baza proceselor celulare din organism. Ele sunt alcătuite din molecule numite aminoacizi.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar de medicină generală: „Aminoacizii esenţiali sunt acei aminoacizi pe care organismul nu îi poate fabrica singur şi ei trebuie aduşi din exterior prin alimentaţie şi aceştia se găsesc şi în surse animale şi în lactate şi în ouă, dar se găsesc şi în surse vegetale şi e important să cunoaştem aceste surse”.

În perioada postului, este nevoie să combinaţi mai multe surse de proteine pentru a asigura organismului toţi aminoacizii esenţiali.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar de medicină generală: „Combinaţia de linte cu orez integral, de exemplu, e o combinaţie ideală sau combinaţia de năut cu grâu integral e o combinaţie ideală, deci se pot face combinaţii de genul acesta leguminoase cu cereale integrale şi avem aminoacizi de bună calitate”.

Nu doar proteinele sunt importante, ci şi grăsimile. Ele trebuie să reprezinte până la 30% din aportul caloric.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Din seminţe, nuci, dacă acestea sunt crude ele rămân alimente sănătoase şi nu avem risc de îngrăşare, în cantităţi limitate bineînţeles, 30-50 de grame pe zi, chiar dacă ele la suta de grame au 500 de calorii”.

Iar glucidele trebuie să reprezinte mai bine de jumătate din cantitatea de alimente consumate într-o zi. Alegeţi-le pe cele cu eliberare lentă, adică fructe, legume şi cereale integrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri