Sfaturile medicilor și nutriționiștilor pentru alergătorii începători

Data publicării:
jog

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Există ceea ce se numește evaluarea capacității de efort, există teste speciale, medici specializați care pot să îți facă o serie de investigații care să îți arate starea ta actuală, care este capacitatea ta de performanță și să îți dea niste indicații conforme cu acest nivel de la care pornești”.

Odată primit avizul medical, oamenii trebuie să își aleagă cu atenție echipamentul sportiv. Cei mai importanți sunt pantofii de alergare. Aceștia trebuie să fie unii speciali pentru asfalt, dacă persoana respectivă aleargă în parc sau pentru teren accidentat, dacă alergarea se va desfășura în afara orașului.

În plus, pentru a asigura corpului suficientă energie, este important și ce tip de alimente sunt consumate înainte și după efortul fizic.

Dr. Șerban Damian: „Dacă vorbim de un antrenament de durată medie, o oră de alergare la intensitate medie, în prima parte a zilei, ar trebui să mănânce cu o oră înainte de antrenament un mic dejun care să îi asigure carbohidrați”.

Dr. Vasile Oşean, medic primar medicină sportivă: „Important este după fiecare efort, la maximum jumătate de oră de la încheierea efortului, să consumăm un carbohidrat. Și atunci carbohidratul respectiv nu îngrașă. În prima jumătate de la încheierea efortului fizic, ajută la refacerea rezervei de glicogen din mușchi”.

Iar pentru că oxigenul este principalul combustibil al organismului, respirația corectă este esențială pentru un efort de durată.

Dr. Vasile Oşean: „Poziția influențează foarte mult cantitatea de oxigen care ajunge în corp. O pozitie înaltă, pieptul ridicat, umerii în spate înseamnă un report costal mai deschis. Respirația este mult mai amplă, cantitatea de oxigen ajunsă în mușchi este mult mai mare”.

Iar in ceea ce privește hidratarea, în cazul unui antrenament de intensitate redusă, medicii recomandă ca în timpul alergării să se consume circa 250 de mililitri de apă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri