Sindromul hemolitico-uremic | Nu s-a aflat nici acum cauza îmbolnăvirii unui bebeluș care a murit anul trecut

Data publicării:
bebelus mana

„Totul s-a întâmplat foarte repede. Un copil perfect normal, de la o banală enterocolită tratată cu antibiotic a făcut primul stop cardiac. Dar au reuşit după 20 de minute să o readucă la viaţă. Şi a mai rezistat 20 de zile în moarte cerebrală”, povestește Cristina Stancu, mama bebeluşului de 11 luni care a murit anul trecut din cauza sindromului hemolitico-uremic.

Ce se întâmplă zilele acestea cu copiii din Argeş îi aduce aminte dureros de propria tragedie. Primul nou-născut cu probleme digestive ajungea la spitalul de la Râmnicu Vâlcea la sfârşitul lui iunie, anul trecut. După câteva zile, alţi trei erau internaţi cu acelaşi diagnostic: sindrom hemolitico-uremic. Erau în stare gravă şi au fost transferaţi la Bucureşti.

Au fost trimişi imediat tocmai pentru a evita tergiversarea cazurilor şi a diagnostica în cel mai scurt timp suspiciunile pe care medicii noştri de gardă le-au avut”, spune George Brânzan, director medical la Spitalul Rm. Vâlcea.

Pe unul dintre bebeluşi nu l-a ajutat cu nimic transferul la Bucureşti. Mama lui se întreabă şi acum dacă putea fi salvat.

Cel mai dureros este că se pierd copilaşii noştri. Nimeni nu ne spune de ce”, mai spune Cristina Stancu.

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea au început ancheta epidemiologică. La fel ca în cazul de la Piteşti, au fost luate în calcul fructele, laptele şi apa. Fără niciun rezultat.

„Anul trecut am avut înregistrate patru cazuri. Trei suspiciuni şi un caz confirmat. Nu am reuşit să identificăm sursa”, a declarat Luminiţa Apostolescu, purtător de cuvânt la DSP Vâlcea.

Ştiu în ce condiţii mi-am crescut bebeluşul. Mai am un băieţel de șase ani. În aceleaşi condiţii l-am crescut şi nu cred că e boala mâinilor murdare...”, spune Cristina Stancu.

Ceilaţi trei copii din Vâlcea diagnosticaţi cu sindromul hemolitico uremic s-au recuperat complet. Pentru că nu au aflat însă cauza îmbolnăvirii, părinţii lor trăiesc mereu cu spaima că situaţia se poate repeta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri