Singurul anestezist de la Spitalul Județean de Urgență din Călărași iese la pensie în august

Data publicării:
ultimanesteyist

Aura Farkaş este medic anestezist la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi de 33 de ani, timp în care a pregătit pentru operaţie peste 70.000 de pacienţi. Când s-a angajat, la spital lucrau alţi șase medici cu aceeaşi specializare. În ultimii cinci ani de zile a rămas singura. Medicul va împlini vârsta de pensionare în luna august şi abia aşteaptă să se retragă, din cauza programului infernal.

Când sunt urgenţe, nu pot să plec acasă. Am venit şi de acasă, nici n-am ajuns şi am revenit. Nu poţi să laşi un om în suferinţă”, spune dr. Lucica-Aura Farkaş.

Cum conducerea spitalului nu a reuşit să-i găsească un înlocuitor, chirurgii unităţii - care au în jur de 200 de operaţii pe lună - riscă să rămână fără obiectul muncii. Mai grav, pacienţii vor trebui să meargă în alt judeţ ori să plătească bani grei unor clinici private.

O secţie de chirurgie fără anestezist este o secţie decapitată”, atrage atenția dr. Ionel Ionescu, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie la Spitalul Judeţean Călărași.

În ciuda problemelor tot mai numeroase apărute odată cu plecarea specialiştilor în străinătate, Ministerul Sănătăţii nu găseşte o rezolvare potrivită: oferă doar burse de 650 de lei pentru rezidenţi şi salarii mai mari cu 100 de lei pentru asistenti.

În disperare de cauză, managerul spitalului din Călăraşi lansează promisiuni generoase.

Voi lansa ideea: cine vine ca anestezist la Călăraşi va avea un pachet financiar rezonabil, care va porni de la minimum 1.000 de euro pe lună”, spune dr. Dan Romulus Şerban, managerul Spitalului Judeţean Călăraşi.

În România, salariul unui anestezist nu depăşeşte, în general, 3.000 de lei. În Vestul Europei, porneşte de la 3.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri