Sistemul cardurilor, păgubos pentru spitale

Data publicării:
card de sanatate cnas - digi24

Atunci când un pacient ajunge la spital acesta prezintă medicului cardul pentru validarea consultaţiei, a internării sau reţetei. Însă, de cele mai multe ori această înregistrare eşuează. Iar asta echivalează cu refuzul de plată din partea Casei de Asigurări. Astfel, costurile rămân în sarcina spitalului.

În Iaşi, la cel mai mare spital din Moldova, peste 600 de cazuri au fost invalidate.

Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi: În jur de un milion șase sute, un milion șapte sute de lei. În spitalul Spiridon se internează într-o zi 100 de pacienţi, faceţi un calcul cam ce se întâmplă dacă 10 minute sau un sfert de oră sau jumătate de oră sau o oră nu funcţionează cardul.

Aceleaşi probleme şi la Spitalul Judeţean din Oradea. În august unul din trei cazuri a fost invalidat de sistem. În bani, asta înseamnă 1,5 milioane de lei.

„Avem peste 900 de consultații neplătite când pacientul a fost în cabinet, dar din cauza sistemului nu a mers operarea. După aia îi impută medicului rețeta, că zice că nu a făcut conform”, spune un reprezentant al Spitalului Județean Oradea.

Într-un final erorile din august au fost decontate de Casă, dar au apărut alte 300 în septembrie. Nu se ştie cum vor fi acoperite.

Emilia Drâmbărean, şeful Oficiului de Calcul al Spitalul Judeţean Oradea: În transmiterea datelor noi nu avem un feedback de la Casă că au ajuns datele. Avem probleme că transmitem de 5-6-10 ori într-o zi datele și de fiecare dată îmi transmite altă eroare și altă eroare, până când ne dă „Time Out”.

Probleme sunt şi la Craiova.

Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova: Pe luna septembrie au fost invalidate 600 de servicii medicale efectuate la nivelul spitalului. Mai sunt încă 400 de invalidări, acestea nu au fost urcate în sistem în 72 de ore, deci este o problemă de soft.

200.000 de lei se pierd lunar şi la Spitalul Judeţean Covasna.

Nagy Andras, managerul Spitalului Judeţean Covasna: Spre comparație, materialele și medicamentele pentru întreg necesarul spitalului costă 350.000 de lei pe lună, iar întreg programul de hematologie 60.000 de lei pe lună.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări spun că nu au primit sesizările din judeţ, dar că vor analiza situaţia şi vor căuta soluţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri