Soldatul care a învins armata elvețiană

Data publicării:
elvetianul vegan

Tânărul avea toate calitățile necesare pentru a deveni un bun soldat. Practicant al artelor marțiale, obținuse calificativul „foarte bine” la toate testele de aptitudini fizice. Numai că a refuzat să poarte cizmele regulamentare. Erau din piele.

elvetianul vegan

FOTO: ouest-france.fr

Își dorea cu adevărat să facă serviciul militar, dar a refuzat să poarte cizme de luptă din piele, considerând că e nedemn să ucizi animale pentru asta. Antoni Da Campo, un tânăr elvețian de 19 ani, și-a câștigat cauza în justiție, după o procedură care a durat un an. Armata l-a declarat în cele din urmă apt să-și efectueze serviciul militar, după ce inițial îl respinsese în 2015.

Antoni e vegan, un mod de viață care exclude nu numai consumul oricărui produs animal, ci și folosirea lui, fie că e vorba de blană, mătase, ceară de albine etc. „Să fii perfect integrat într-o societate bolnavă nu e chiar un semn de sănătate mintală”, a pledat tânărul în fața justiției.

La sfârșitul interviului pentru recrutare, fusese invitat să-și ia în stăpânire cizmele de luptă, dar a refuzat și a cerut autorizația medicului de a cumpăra, pe propria cheltuială, cizme din înlocuitori. Superiorii l-au refuzat, bazându-se pe o directivă din iunie 2008 care recomandă declararea ca inapți a vegetarienilor care practică de mult timp și foarte strict acest mod de alimentație.

Armata urmărește eficiență în marile unități, nu se poate adapta la fiecare individ în parte, a explicat un purtător de cuvânt al armatei în plină polemică iscată de această decizie. Așa că Antoni Da Campo s-a adresat justiției.

„Consider că a ucide animale pentru niște practici nenecesare oamenilor este nedrept și asta trebuie schimbat. Totuși, apărarea democrației și a cetățenilor mei în cazul unei agresiuni din partea altei țări mi se pare perfect legitimă”, a explicat tânărul.

În cele din urmă, armata a fost nevoită să-l convoace din nou. Medicul militar l-a anunțat că revine asupra deciziei și că se va putea înscrie într-o școală militară la începutul anului 2018. A fost o victorie simbolică pentru viitorul soldat, laureat al premiului „Erou pentru animale”, decernat de asociația internațională Peta. Rămâne de văzut cum se va hrăni la cazarmă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri