Speranță pentru bolnavii de cancer din Bacău

Data publicării:
sper2

Sandu este din Bacău şi a fost diagnosticat cu cancer acum trei luni. După operație şi mai multe ședințe de chimioterapie, medicii i-au recomandat să înceapă radioterapia. Trebuie să mergă la Iaşi pentru tratament, însă îi va veni rândul abia peste două luni şi jumătate. „Deocamdată fac tratament alternativ, până se ajunge la radioterapie, am trimitere pe 27 octombrie , la Iași, dacă până atunci se agravează situația, nu am ce face”, spune acesta.

În aceeași situație se află alți 6.000 de bolnavi din județul Bacău. Mulți dintre ei nu au bani să meargă să se trateze în alte județe. „N-am cu ce mă duce, stau și mor acasă, sau mor aici în spital, n-am cu ce mă duce la Iași, nu am posibilități nici pentru autobuz”, spune un alt pacient.

Marin George Luiz, medic oncolog la SJU Bacău, spune că „este foarte important, fiindcă face parte din tratamentul oncologic, cel puțin poate o treime din pacienți au nevoie neapărat de tratament cu radioterapie. Gândiți-vă că în toată Moldova e numai un singur aparat de radioterapie, la Iași, care când se defectează treburile devin dramatice pentru pacienți, tratamentul nu se face corect. În alte țări nici nu se concepe așa ceva.”

Secția de Cobaltoterapie a Spitalului Județean Bacău a fost închisă în 2010, din cauza aparaturii învechite. Managerul spitalului spune că secția va fi modernizată în totalitate. Singurul care va mai rămâne în picioare va fi buncărul care adăpostește aparatele, însă și acesta va fi reabilitat.

„Proiectul include acceleratorul, un computer plan tratament care practic oferă punctual schema de tratament pentru fiecare pacient, conectat cu acceleratorul, și pe lângă asta secția cu 14 paturi”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a ținut să precizeze că „lupta cu cancerul poate fi câștigată în secolul nostru, dar poate fi câștigată numai cu echipamente foarte bune, cu tehnologie foarte bună și cu personal medical care se ridică la înălțimea inovațiilor tehnice.” 

Anual, 60.000 de pacienți sunt diagnosticaţi cu cancer, la nivelul ţării. Tratamentul unui singur bolnav costă câteva mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri