Speranțe născute din tragedie. Dr. Ina Petrescu: „Îmi doresc pentru fiul meu o Românie mai bună”

Data publicării:
ina petrescu

Seara de 30 octombrie a rămas bine întipărită în mintea medicului Ina Petrescu. Era de gardă, în secţia de chirurgie plastică a spitalului municipal, când au venit primii răniţi de la clubul Colectiv.

„Noi suntem pregătiți să primim cazuri colective, suntem pregătiți mintal și fizic și ca profesie. În primele secunde ești copleșit. Nu ai voie mai mult de 30 de secunde, pentru că trebuie să iei decizii rapide. Ne-am apucat să-i operăm pe cei care trebuiau operați, cei gravi, simultan, am operat în cinci săli toți colegii”, a povestit dr. Ina Petrescu la Digi24.

După 10 zile de luptă pentru viaţă, Ina Petrescu recunoaşte că doctorii nu au fost singuri în această încercare a nervilor, a limitelor şi a cunoştinţelor medicale.

„Am fost copleșită să văd câți oameni au venit să ne aducă ceai, cafea, gustări, a fost un lucru extraordinar, ceea ce spune multe despre poporul nostru”, a afirmat Ina Petrescu.

Ce spune? a vrut să știe Cosmin Prelipceanu, realizatorul „Jurnalului de Seară”.

suntem altruiști, că ne putem mobiliza la greu și că sunt foarte mulți oameni de calitate în țara asta, cu care cred că putem schimba în bine țara”, a răspuns medicul Ina Petrescu.

Ea a precizat că nu a putut merge în stradă, la proteste, dar s-a simțit reprezentată și are speranța unui viitor mai bun.

Eu zic că acum este momentul nostru, al generației oamenilor de 40 de ani. Se văd cei din piață și am fost mereu cu gândul la ei, dar evident că nu am putut să merg nicio secundă acolo. Am venit aici, (...) în primul rând ca să-mi apăr pacienții, colegii, meseria. Am venit pentru fiul meu pentru care îmi doresc o Românie mai bună. Noi nu am plecat din țară. L-am întrebat pe fiul meu: 
- Mergem în Anglia?
- Cât timp, o săptămână?...
Vreau să rămânem aici. Noi nu vrem să plecăm!”, a mărturisit Ina Petrescu.

Ceva în România trebuie să se schimbe. Şi nu este atât de greu, spune medicul care a stat şi încă mai stă de gardă la graniţa vieţii. Știe exact de unde ar trebui începută schimbarea: „Noi nu inventăm roata. Pentru mine, un model sunt părinții Americii, care au fondat SUA și au creat o Constituție care este și azi valabilă, din punctul meu de vedere, ăsta ar fi primul pas și să fie o mână de oameni hotărâți și dornici să jertfească un pic interesul personal pentru ca să se schimbe lucrurile”

Medic primar în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică a Spitalului Universitar Bucureşti, Ina Petrescu este autoarea unei postări pe Facebook care s-a bucurat de o largă apreciere în mediul online. A primit peste 5.400 de like-uri și aproape 1.300 de share-uri.

Facem tot, absolut tot ce pot face medicii pentru viața tinerilor din Colectiv, în acest sistem imperfect care își arată încă o dată fața-i” - a scris, printre altele, Ina Petrescu. Întrebată ce a vrut să spună cu „sistemul imperfect”, medicul a precizat că se simte în siguranță să lucreze în spitalele din Bucureşti, unde sunt condiţii europene, dar nu poate să nu se întrebe, totuşi, ce s-ar fi întâmplat dacă aşa o tragedie ar fi avut loc într-un oraş mic.

În apelul său de pe Facebook, Ina Petrescu mai scrie: „Și vă mai rog, dați-ne liniștea de a-i opera, spăla, îngriji, pansa, tapota și masa pe tinerii aceștia. E liniștea de care avem nevoie pentru a putea continua pe drumul pe care l-am luat de o săptămână încoace - acela de a lupta pentru viață”.

Este o metaforă. Nu este nevoie acum de o presiune suplimentară din partea societății”, a explicat Ina Petrescu la „Jurnalul de Seară”. Întrebată dacă simte această presiune, ea a recunoscut că „puțin”.

„Eu sunt ocupată și am fost ocupată cu pacienții mei, dar un pic am simțit, pentru că mi s-au pus tot felul de întrebări”, a arătat doctorul. „Însă atâta vreme cât toți doctorii au depus jurământul lui Hipocrat, sunt ferm convinsă că toată lumea a făcut maximum din ce se poate face”, a dat asigurări Ina Petrescu.

Ce v-a supărat, ce v-a deranjat, să scrieți mesajul ăsta? a insistat Cosmin Prelipceanu.

„Un curent în media și în medii și un pic de comentarii malițioase a celor din afara (sistemului – n.r.)”, a mărturisit cadrul medical. „A fost o situație de război, în mod real, nu a fost altfel”, a adăugat dr. Ina Petrescu.

(Urmăriți întreaga discuție în materialul video de mai sus)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri