Spitalele n-au medici destui, dar nici posturi

Data publicării:
medici getty

4.301 absolvenţi de Medicină au susţinut în acest an examenul de rezidenţiat. Pentru 979 dintre aceştia nu există locuri sau posturi libere ca să profeseze.

Unul dintre ei este Elena Alecu, absolventă de Medicină Dentară: „În jur de 200 şi ceva de absolvenţi, promoţia 2015, plus oameni care vin din promoţiile anterioare. În total am fost 212 concurenţi pe 44 de locuri, aproximativ 5 pe loc. Mi se par foarte puţine locuri şi examenul e foarte greu”.

După câteva asemenea experienţe, nu e de mirare că unii dintre ei se gândesc să emigreze.

Timofei Muntean, viitor medic rezident: „Posturi cam greu se iau. Eventual să pleci în străinătate, deci e un fel de pregătire pentru a pleca în străinătate, pentru că un viitor clar nu-ţi dă locul de rezidenţiat, doar postul”.

Postul oferă medicului rezident un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Doar 544 de tineri au avut, în acest an, o asemenea şansă.

Prof. Dr. Radu Septimiu Câmpian, decanul Facultății de Medicină Dentară: „Ar trebui ca numărul de rezidenți să fie cel puțin concordant cu numărul de absolvenți, iar pentru o reglementare corectă în viitor, ar trebui ca aceste locuri să fie astfel gândite încât să poată absorbi, într-o perioadă scurtă, de doi trei ani de zile, excedentul de concurenţi”.

Locurile şi posturile sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică. Problema numărului insuficient este de mai bine de cinci ani. În prima zi de mandat, noul ministru al Sănătăţii a promis să îndrepte greşelile.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii: „Vă spun ce le spun rezidenţilor mei, că nu-i o problemă să greşească în operaţie, important e să poată recunoaşte greşeala şi s-o corecteze”.

Potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor, două treimi dintre viitorii medici au început facultatea cu gândul să-şi practice meseria în străinătate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri