Steroizii, otrava care alimentează un corp perfect

Data publicării:
steroizi - getty

"Steroizi injectabili şi steroizi orali la cele mai bune preţuri din România". La o simplă căutare pe google, internetul este plin de anunţuri care le fac cu ochiul multor tineri. Cad în plasă mai ales cei care vor să arate exact ca actorii din filme. Fără prea mult efort şi într-un timp foarte scurt.

Vânzarea steroizilor anabolizanţi este interzisă peste tot în lume. În România, comercializarea, fabricarea şi distribuirea de steroizi anabolici sintetici, de hormoni de creştere sunt pedepesite cu închisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amendă până la 25.000 de lei. Doar că magazinele online nu intră sub acest regim. De vină e legea.

Graziela Vâjială, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping: „Pe site-uri noi nu putem interzice în baza legii noastre. Nu este reglementată numai la noi. Nu este reglementată la nivel mondial.”

Dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „E un soi de piaţă neagră nereglementată, necontrolată.”

Marian Călin, antrenor de fitness: „Ele se vând. Se vând chiar şi în anumite săli de fitness, la colţ de stradă.”

Andrei Rusu, antrenor de fitness: „Sunt la mare căutare. Lumea tinde spre o cale uşoară, spre comoditate. Trăim în secolul ăsta. Toată lumea vrea rapid, imediat. Să obţină ceva mare.”

Bărbaţii care visează să devina Rambo au umplut sălile de fitness din România, în ultimii ani.

Mircea Năstăsache, client sală de fitness: „În ultimul timp ajung la sală undeva la minimum 3 ori pe săptămână. Lucrez toate grupele de muşchi. Am antrenamentul structurat astfel încât în fiecare zi lucrez câte o grupă.”

Andrei Rusu, antrenor de fitness: „Dacă vrei într-adevăr masă musculară, vrei six pack, vrei abdomen, vrei lucruri de genul ăsta, trebuie să vii undeva la 5 ori pe săptămână ca să poţi să-ţi programezi fiecare grupă musculară pe zile, să ai şi o zi de pauză, să ai timp să se regenereze corpul de la ultimul antrenament încât să poţi să faci faţă la următoarele.”

Andrei Rusu a facut sport de performanţă, iar de cinci ani este antrenor de fitness. Tânărul ajută oamenii să slăbească şi să îşi crească masa musculară, fără să apeleze la substanţe anabolizante.

Andrei Rusu, antrenor de fitness: „Ai nevoie de răbdare, ai nevoie de motivaţie, să vii în fiecare zi la sală, să tragi de tine, să ai o alimentaţie ok, să te odihneşti pentru că cea mai importantă este odihna pentru că atunci se recuperează muşchiul şi creşte şi devine mai mare.”

Nu toţi tinerii au înţeles acest lucru şi preferă aditivii. Steroizii anabolizanţi promit o creştere musculară chiar şi până la 10 kilograme într-o singură lună. Astfel, dupa o jumătate de an, un tânăr care ia astfel de substanţe ar putea arăta ca unul care a fost la sală timp de 6 ani.

Andrei Rusu, antrenor de fitness: „La începutul carierei de antrenor personal erau mulţi tineri care mă întrebau: aş putea să iau sau vreau să iau, ce părere ai? Iar părerea este aceeaşi, adică dacă vrei doar să arăţi bine pentru vară pentru plajă să arăţi bine când dansezi în club, nu! Ai răbdare şi ai să creşti, să fie bine să fii sănătos.”

În sălile de fitness, prea puţini vorbesc însă despre efectele adverse. Steroizii au la bază hormoni, iar cel mai folosit este testosteronul, care în cantităţi mari produce dezechilibre ireversibile.

Dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „La toate nivelurile se poate vorbi de un risc. începând cu cel cardiovascular, unde riscul este cel mai mare, abuzul de steroizi anabolizanţi poate conduce la hipertensiune arterială, la oprirea muşciului inimii, la riscul crescut de infarct de miocard. Faptul că se secretă testosteron conduce în timp la scăderea producţiei de spermatozoizi, scade fertilitatea, se ajunge la probleme de potenţă.”

Marian Călin, antrenor de fitness: „Creează dependenţe fizice şi psihice. Afectează fiziologia corpului. Dereglează foarte multe funcţii. Te poţi alege cu acnee, cancer hepatic, cancer la prostată, ginecomastia în cazul bărbaţilor, creşterea sânilor şi multe alte efecte negative.”

Medicii atrag atenţia că problemele pot să apară chiar şi după renunţarea la steroizi.

Dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „În momentul respectiv rămâi şi fără substanţa venită din exterior şi fără secreţiile normale de testosteron care ar trebui să existe într-o cantitate fiziologică. În această situaţie apare o cădere, apar alte probleme, poate să apară depresia, nu se reia secreţia normală a testosteronului.”

Iar în unele cazuri, complicaţiile pot fi fatale.

Marian Călin, antrenor de fitness: „Înainte să apeleze la asemenea substanţe dopante să adopte un stil de viaţă sănătos să şi scoată din cap ideea că mie nu mi se poate întâmpla nimic rău dacă folosesc aceşti steroizi anabolizanţi. Reflexia din oglindă la care ei visează, a corpului perfect bine lucrat este rezultatul a multor ani de antrenament şi a multă răbdare!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri