Studiu. Dieta care provoacă uzura articulațiilor

Data actualizării: Data publicării:
Sales Of Red Meat Rise As The Atkins Diet Sweeps Britain
Foto: Gulliver/Getty Images

O echipă de oameni de știință din Australia a anunțat marți că a identificat o legătură între alimentația bogată în grăsimi și carbohidrați și uzura articulațiilor, informează Xinhua.

Sales Of Red Meat Rise As The Atkins Diet Sweeps Britain
Foto: Gulliver/Getty Images

Studiul, realizat la Institutul pentru Sănătate și Inovație Biomedicală din cadrul Universității de Tehnologie din Queensland, a investigat legătura dintre osteoartrită și dietele în care predomină grăsimile și carbohidrații simpli.

Osteoartrita, cunoscută și sub numele de boală articulară degenerativă, este o afecțiune care apare în urma deteriorării cartilajului ce protejează și învelește articulațiile, fiind localizată cel mai frecvent la nivelul genunchilor, scrie Agerpres.

Potrivit cercetării, dietele care includ carbohidrați simpli și 20% grăsimi săturate provoacă apariția primelor semne de osteoartrită la nivelul încheieturilor.

Conducătorul principal al studiului, profesorul Yin Xiao, a subliniat marți că în timpul studiului s-a descoperit că aceste diete — de multe ori bazate pe consumul de alimente tip "junk food" — care provoacă degradarea sănătății articulațiilor nu afectează doar persoanele supraponderale.

Unul dintre cercetătorii participanți la studiu, doctorandul Sunder Sekar, a explicat că acizii grași pot declanșa inflamații la nivelul țesuturilor din întreg "mediul articular". "Am testat o varietate de grăsimi saturate și am descoperit că un consum de lungă durată de grăsimi animale, unt și ulei de palmier poate slăbi cartilajul", a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri