STUDIU. Maternitățile din România au deficit de medici și echipamente pentru îngrijirea bebelușilor

Data publicării:
bebelus incubator

Linii de gardă aproape inexistente, deficit de medici ginecologi, neonatologi, asistente şi echipamente pentru îngrijrea bebeluşilor. Aşa arată o radiografie a celor 204 maternităţi din România.

Maternitățile de nivel 1, adică cele în care copiii se nasc la termen, se află în cea mai gravă situație. Peste 90 la sută dintre ele au mai puţin de cinci medici ginecologi şi neonatologi și echipamentele medicale sunt vechi de mai bine de 30 de ani.

Ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate dintre spitale nu pot face analize şi ecografii în timpul nopţii şi nici nu au destule paturi pentru pacientele gravide. Sunt şi situaţii unde media variază de la unu la cinci paturi, chiar dacă legea prevede minimum 25. Probleme mari sunt şi în privinţa dotărilor.

M-a frapat faptul că unele secţii de nou-născuţi au condiţii foarte proaste, clădirea, spaţiul, sunt improprii, adică nu se închid bine geamurile, intră tot praful şi frigul, nu au echipamente necesare pentru dezinfectarea echipamentelor care se schimbă la un interval de timp, unele echipamente, le-am văzut cu ochii mei, sunt din 1966, unele pătuţuri calde, în Târgu-Mureş. Sunt aşa de lemn, cu un fund încălzit cu apă caldă”, a declarat președintele Asociației „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu.

Medicii atrag atenția cât este de important ca la naștere, mama să fie asistată de medic neonatolog, asistentă și medic obstretician.

„Este foarte important ca la orice naştere să existe o echipă de medic neonatolog şi asistentă, care să asiste naşterea, împreună cu medicul obstetrician, fiindcă de asigurarea primelor manevre depinde şi evoluţia ulterioară a cazului”, a spus șefa secției de Neonatologie de la Spitalul Universitar „Elias”, Simona Vlădăreanu.

Ministrul Sănătăţii spune că ştie de probleme şi că şi-a fixat printre priorităţile acestui an rezolvarea lor.

Cele 123 de unități spitalicești de la nivel național au raportat un necesar de 597 de incubatoare. Pentru acoperirea acestui necesar, ministerul a alocat un buget de 33 de milioane de lei. Până în prezent, au fost modernizate 19 maternități”, a precizat ministrul Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu.

Anual, în România, peste 18.000 de femei devin mame, dar aproape un sfert dintre ele nu merg la control înainte de sarcină.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri