STUDIU: Nici mita nu i-a ajutat pe pacienți să primească medicamente şi tratamente moderne

Data publicării:
medic pacienti

Sunt concluziile unui studiu făcut de Ministerul Sănătăţii. Șase români din zece recunosc că au dat bani sau cadouri doctorilor. Totuşi, doar într-un caz din zece medicul a cerut mită.

Aşa numita plată mută din spitale nu asigură însă şi îngrijiri decente. O treime dintre pacienţi fie nu îşi pot plăti tratamentul, fie nu îl găsesc la spitale sau farmacii. Chiar luna aceasta au fost probleme la Craiova, cu un medicament pentru copiii bolnavi de cancer.

Eu personal am căutat medicamente pentru bolile oncohematologice. Le-am găsit în Ungaria, în Austria, dar nu în România. Un medicament care în farmaciile din România era 26 de lei a fost adus cu 300 de lei”, a spus Marga Cutarov, de la Asociaţia bolnavilor de cancer OncoHope, Craiova. 

Criza de medicamente are o explicaţie cinică. Producătorii de medicamente exportă pastilele în Occident, unde li se oferă preţuri mai mari decât în România. Ministerul Sănătăţii a luat de curând decizia de a limita tarifele.

„În România, la ora actuală, comerţul paralel este undeva la 600 de milioane de euro, este o sumă uriaşă, reprezintă 20 la sută din piaţă. Lucrurile riscă să scape de sub control”, a declarat Dan Zaharescu, preşedintele ARPIM.

„Mă gândeam că începe Apocalipsa de astăzi. Este foarte posibil, dar şi la acest lucru ne-am gândit, ca pentru o perioadă de timp scurtă un medicament să lipsească”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Probleme mari au şi bolnavii cu HIV/SIDA, care au fost nevoiţi să schimbe tratamentul. În paralel, noile terapii promise încă de anul trecut sunt blocate de birocraţie. Comisiile de specialitate care dictează criteriile de tratament au fost alcătuite abia acum, iar cardiacii şi bolnavii de cancer mai au de aşteptat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri