Studiu. Psoriazisul crește riscul dezvoltării unei boli neurodegenerative

Data publicării:
laborator stiinta cercetator GettyImages-103686243

 

Foto: Gulliver/Getty Images

La această concluzie au ajuns cercetători de la Mayo Clinic (Statele Unite) și de la Universitatea Mahidol (Thailanda), care au publicat un studiu în The Indian Journal of Dermatology. Ei sugerează că riscul crește ca urmare a inflamației cronice induse de boala dermatologică, informează Agerpres.

În lume, circa 0,3% dintre adulții de peste 40 de ani suferă de boala Parkinson. Psoriazisul este o patologie mai răspândită, afectând între 2% și 4% din populația mondială. Mai multe studii au pus în evidență o legătură între această boală autoimună a pielii și apariția unor tulburări neurodegenerative, cum ar fi Parkinson. Totuși, puține studii au cuantificat acest risc și din acest motiv echipa de cercetători s-a ocupat de acest aspect.

Oamenii de știință s-au sprijinit în cercetările lor pe trei studii retrospective și unul de caz, alese dintre 200 de articole științifice.

Potrivit meta-analizei lor, adulții care suferă de psoriazis prezintă un risc cu 38% mai mare să dezvolte boala Parkinson decât cei care nu au această boală autoimună.

Cercetătorii admit că legătura dintre cele două patologii rămâne deocamdată neexplicată și nesigură. Ei menționează totuși câteva explicații posibile, printre care efectul obezității, tulburare asociată cu un risc crescut de psoriazis, precum și de Parkinson.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri