Supraviețuitorii cancerului își caută locul în societate

Data publicării:
cancer

Problemele de atenție, de fertilitate sau teama ca boala să nu recidiveze au fost câteva dintre temele discutate la întâlnirea supraviețuitorilor cancerului cu medicii specialiști.

Emanuel Schip, supraviețuitor: „E foarte bine să știi cea ce urmează să se întâmple pentru că poți să te pregătești”.

Teodor Urziceanu, supraviețuitor: „ Experiențele celor care au trecut prin așa ceva sunt foarte utile”

Participanţii la seminar au ajutat la realizarea unui studiu prin care specialiştii au putut afla profilul şi nevoile unei persoane care supravieţuit cancerului.

Katie Rizvi, fondator Little People România: „Este un studiu care nu s-a mai făcut înainte. Cel mai important lucru de care sunt interesați tinerii îl constituie fertilitatea și posibilitatea de a avea un copil după un tratament pentru cancer”.

Rezultatele mai arată și că 20 la sută dintre cei care au învins boala suferă de durere cronică şi au probleme de învățare, în timp ce aproape 60 la sută au probleme emoționale și unii chiar depresie. 19 la sută dintre cei cu vârste peste 18 ani nu lucrează și nu studiază, iar 16 la sută se confruntă cu discriminări la locul de muncă.

Rodica Cosnarovici, șefa secției de oncopediatrie a Institutului Oncologic Cluj: „Problemele cele mai întâlnite sunt cred eu problemele psihologice și de reintegrare”.

Medicii spun că un ajutor poate veni și din partea Ministerului Sănătății, care ar trebui să facă un program național de Oncologie Pediatrică.

Gheorghe Popa, medic oncologie pediatrică: „Finanțarea unui program oncologic pentru adulți nu asigură în totalitate nevoile copiilor i pacienții pediatrici au nevoi speciale”.

Întâlnirea a fost organizată de Asociația Little People și Comunitatea Națională a Tinerlor Supraviețuitori de Cancer în colaborare cu Institutul Oncologic din Cluj Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri