Terapii noi pentru reumatici

Data publicării:
reumatism tratament medic - captura - 28 iulie 2015

Pentru a avea acces la tratamente, bolnavii depindeau de avizul Caselor de Sănătate. Din cauza procedurilor, unul din cinci pacienţi a renunţat la tratament.

Anual, peste cinci mii de pacienţi cu boli reumatologice grave primesc terapii cu moleculele noi în valoare de aproape 45 de milioane de lei. Pentru că nu există proceduri care să îi includă în tratament doar pe baza unui aviz medical, fiecare bolnav trebuie să întocmească un dosar şi să primească aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În septembrie anul trecut, Ministerul Sănătăţii a aprobat redactarea protocoalelor care să permită accesul la terapie, la simpla indicaţie a medicului curant. Comisiile responsabile cu elaborarea documentelor au fost însă dizolvate pe motiv de incompatibilitate. Reconstituirea lor a durat mai bine de șase luni.

Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat de ce: „A durat foarte mult şi a fost foarte greu să reşapăm aceste comisii, să găsim membrii care nu sunt în conflicte de interese.”

Olga Cridland are poliartrită reumatoidă, o afecţiune inflamatorie incurabilă, pe care o poate ţine sub control doar cu ajutorul noilor terapii. Pentru ea „este o speranță extraordinară că tratamentul se va imbunătăți. Sigur că la o vindecare niciodată nu putem spera. Personal, pentru mine este o șansă să mă pot desfășura ca o persoană activă în continuare.”

Din cauza accesului greoi la noile terapii, mulți pacienţi au renunţat în ultimii cinci ani la tratamentul condiţionat de o serie de documente şi de aprobări dificil de obţinut.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, vicepreşedintele Societăţii Române de Reumatologie consideră că „au luat decizia să repare o nedreptate făcută de o bună bucată de vreme bolnavilor cu afecțiuni reumatice severe.”

Medicii vor putea prescrie noile tratamente începând de săptămâna viitoare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri