Terapiile alternative pot fi nocive. Atunci când este întreruptă medicaţia alopată

Data publicării:
fitoterapia-01 1

Asistăm la o ofensivă a terapiilor alternative, care sunt adesea nocive când e vorba de un diagnostic grav, precum cancerul. Cea mai frecventă şi poate cea mai gravă greşeală pe care o pot face pacienţii la aşa-zisele terapii alternative este întârzierea diagnosticului propriu-zis şi a terapiei adecvate. Această iluzionare durează ani de zile, timp poate preţios care ar putea să genereze o atitudine corectă, salvatoare de vieţi'', a declarat conf. dr. Ion Daniel, şeful Clinicii Chirurgie III a Spitalului Universitar de Urgenţă, la Digi24. 

El a explicat că principalele cerinţe pentru vindecare sunt un diagnostic pus cât mai precoce şi o terapie complexă, ştiinţifică, riguroasă şi atent urmărită şi aplicată, deoarece orice întârziere costă pacientul ani de supravieţuire. 

Într-un stadiu incipient, de obicei, vindecarea este de aproape 100%, în funcţie de localizare, de reacţii personale. Pe când, a pierde timpul cu terapii iluzorii, naturiste, zise alternative... Paleta acestor terapii este imensă, de la diverse leacuri, până la bioenergie, magnetoterapie. Rămâi uimit de inaginaţia acestor vindecători, vânzând oamenilor iluzii care sunt păguboase în termeni de supravieţuire”, a precizat medicul. 

Ion Daniel spune că medicii înţeleg disperarea pacienţilor, însă îi sfătuieşte să nu întrerupă tratamentul alopat şi să comunice întotdeauna ce alte tratamente le mai sunt administrate, întrucat acestea ar putea interacţiona cu tratamentul de bază. 

O persoană ajunsă într-o situaţie disperată este dispusă să facă gesturi chiar disperate. De aceea, noi, practicienii medicinei alopate evităm să contrazicem direct un astfel de pacient, care ar trebui, în astfel de situaţii să nu renunţe la tratamentul ştiinţific, chiar dacă, în paralel, urmează un tratament alternativ, dar cu anumite amendamente, pentru că acesta ar putea să influenţeze negativ tratamentul de bază medical, chimioterapic, aplicat de medicul oncolog. Pacientul trebuie să înştiinţeze medicul curant, pentru că au existat situaţii când un extract de plante anula efectul citostatic şi atunci medicul nu înţelegea rezistenţa la tratament”, a precizat medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri