TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cafeaua - beneficii și riscuri

Data publicării:
cafeaua

Are o tradiție de mii de ani, iar aromei sale îi rezistă destul de puțini oameni. Mai ales dimineața, cafeaua reprezintă principală sursă de energie pentru cei mai mulți dintre noi. Nu este deloc întâmplător că cercetătorii ne încurajează să o bem. Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți, iar două-trei căni pe zi ne apără cu succes de radicalii liberi.

Cantitatea de antioxidanți din cafea: 97 mg/100 g

Cantitatea de antioxidanți din ceai: 30 - 36 mg/100 g

Mare atenție însă! Oamenii de știință spun că o cafea fin măcinată, care a stat în ambalaj pentru mai mult timp, conține o cantitate mai slabă de antioxidanți decât o cafea preparată din boabe proaspăt râșnite. În plus, cu cât boabele sunt mai prăjite, cu atât își pierd din puterile benefice.

Un alt efect „secundar” al consumului constant de cafea este prevenirea depresiei. În urma unui studiu efectuat de-a lungul a zece ani pe 51.000 de femei, cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că femeile care beau patru cești pe zi au un risc mai mic cu 20 la sută de a face depresie, datorită cofeinei conținute.

Iar beneficiile cafelei asupra creierului nu se opresc aici. Cei care nu lasă nicio dimineață să treacă fără să bea măcar o ceașcă, ar avea un risc mult mai mic de a dezvolta Parkinson sau Alzheimer. Dacă în schimb o beți cu înghițituri mici pe parcursul zilei, o să fiți mai atenți.

Pielea are și ea de beneficiat în rândul băutorilor de cafea. Cercetătorii americani spun că trei cești pe zi pot preveni carcinomul, un tip de cancer de piele.

Iar cafeaua ar merge și la inimă. Mai exact, șansele de a face o boală de inimă scad cu 24 la sută la băutorii de cafea.

Secretul stă în moderație

Medicii anunță însă că secretul acestor beneficii stă în moderație. Tot ce depășește patru cești pe zi este considerat exces. Astfel, cei care exagerează se pot alege cu dureri de cap sau de stomac, dar și cu stări de neliniște și tulburări ale ritmului cardiac. În plus, abuzul de cafea crește și șansele de osteoporoză, iar cei care suferă de această boală ar face bine să stea departe de cafea. Explicația? Cafeaua determină pierdea calciului din organism. De aceea, femeile aflate la menopauză ar trebui să pună lapte în cafea.

O ceașcă de cafea determină pierderea a 3 mg de calciu.

Atenție și la siluetă! Dacă depășiți cinci cești pe zi, cafeaua îngrășă! Asta pentru că încetinește metabolismul, iar caloriile sunt arse mai greu.

Dacă punem însă în balanța atât beneficiile, cât și pericolele, cafeaua este binevenită atâta timp cât nu exagerați. Și nu uitați că între o cafea instant sau una măcinată și o cafea proaspăt râșnită din niște boabe cât mai puțin prăjite, cele mai multe avantaje le aduce a două variantă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri