Tinereţe fără bătrâneţe. Care sunt simptomele sevrajului de nicotină

Data publicării:
scrumiera tigari fumatori - getty - 8 oct 15

Pentru ca este un drog, tutunul modifică funcţionarea creierului şi creează o dependenţă psihică dar şi fizică. Iar atunci când un fumător vrea să renunţe la acest viciu, apar şi primele obstacole:

După ce opresc fumatul, în primele zile, dar nu mai mult de o săptămână, unii fumători sunt foarte nervoşi, agitaţi, nu mai au astâmpăr. Sunt unele simptome mai rar întâlnite, dar foarte dramatice de tipul febrei, de tipul tremurătorilor, de tipul stărilor de rău, oamenii se sperie, dar nu au de ce, pentru că totul este trecător”, spune Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului naţional .

Unii fumatori se pot confrunta cu dureri de cap sau cu senzaţia de ameţeală.

Aceste senzaţii se datorează reveniiri la normal a vascularizaţiei cerebrale. Este un mecanism asemanator cu cel care apare in cazul migrenelor. De aceea, o persoană nu trebuie să se impacienteze, să se gândească la niste boli severe ci trebuie să aibă răbdare câteva zile şi cel mai important să doarmă şi să nu se sperie”, adaugăMagdalena Ciobanu.

Un alt simptom al sevrajului este pruritul.

„În momentul în care omul opreşte fumatul, începe să se elimine nicotina, cât şi diferite substanţe care fuseseră acumulate în organism, se elimină prin tegument. Unele persoane au o sensibilitate cutantă şi atunci e de înţeles că au această senzaţie de mâncărime, arsuri, înţepături la nivelul pielii. Această senzaţie durează câteva zile”, spune Magdalena Ciobanu.

Simptomele fizice ale sevrajului de nicotină pot fi diminuate cu ajutorul unor medicamente. Specialiştii recomandă, în plus, şi vizita la un psiholog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri