TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Câte calorii conțin cele mai consumate băuturi alcoolice

Data publicării:
bautura

Alcoolul pur conţine 7 calorii pe gram, comparativ cu proteinele sau glucidele, care au 4 calorii pe gram. Care este explicaţia? Băuturile sunt obţinute prin fermentarea zaharurilor naturale din sucurile de fructe sau din cereale, proces urmat de distilare. Astfel caloriile se înmulțesc. Dar faptul că alcoolul îngraşă, nu mai este de mult un secret. Întrebarea este: cât de bogate caloric sunt băuturile alcoolice?

Începem cu vinul roşu. Este o adevărată sursă de antioxidanţi, deci puteţi bea un pahar pe zi, mai ales dacă este natural. În schimb, consumat în exces poate aduce probleme: de la dureri de cap până la creşterea tensiunii arteriale, ulcer sau chiar ciroză.

Cât despre calorii, acestea diferă în funcţie de tipul vinului. De exemplu, un pahar de 150 de mililitri cu vin roşu are 150 de calorii, cam cât un biscuit cu ciocolată, de exemplu. Vinul alb, în schimb, are în jur de 100 de calorii.

În cazul şampaniei numărul caloriilor poate creşte, pentru că i se adaugă, pe lângă alcool, şi zahăr.

O altă băutură preferată şi foarte consumată de către români este berea. Un pahar de 500 de mililitri de bere poate avea între 100 şi 450 de calorii, în funcţie de tipul ales. Tot atâtea calorii cât două pungi de chipsuri sau un hamburger. Dacă vă întrebaţi care tip de bere îngraşă cel mai mult, aflaţi că cea neagră.

Dacă optaţi pentru băuturile alcoolice spirtoase, cum ar fi whisky, gin sau votcă, mare atenţie! Trebuie să ştiţi că tocmai aţi consumat aproximativ 250 de calorii pentru fiecare pahar de 100 de mililitri în parte. În plus, dacă vă place votca amestecată cu suc, aportul caloric creşte. Fiecare porţie de suc de portocale aduce în plus 80 de calorii. Este bine să mai ştiţi că băutura va avea şi un efect diuretic. Iar dacă romul este preferatul vostru, un pahar poate conţine până la 200 de calorii. Mai trebuie să ştiţi că pofta de mâncare va creşte cu cât beţi mai mult.

Adevărate bombe calorice rămân însă cocktail-urile. Acestea sunt combinaţii de mai multe băuturi şi sunt realizate de obicei din fructe, băuturi aperitive, băuturi spirtoase, vin spumant și siropuri cu zahăr. Cu cât un cocktail este mai cremos şi conţine mai multe lichioruri, cu atât există riscul să depăşească 350 de calorii sau chiar să ajungă la 700-800 de calorii.

Nu uitaţi că alcoolul consumat în exces creşte riscul afecțiunilor cardiovasculare, iar dacă aveţi deja o boală, alcolul o poate agrava. Şi încă un sfat: la fiecare pahar de alcool consumat, beţi un pahar cu apă. Preveniţi astfel mahmureala, rămâneti hidrataţi şi tăiaţi din calorii, pentru că automat nu veţi mai bea la fel de mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri