TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum ne pot îmbolnăvi vasele în care gătim

Data publicării:
oale

Începem cu vasele din aluminiu, care se găsesc în aproape toate bucătăriile.

Aluminiul poate exercita în corp un efect estrogenic, deci un efect de tulburare a sistemului hormonal şi din acest motiv contactul obiectelor de gătit cu mâncare, aluminiu plus mâncare nu este recomandat. Mă gândesc aici şi la folia pentru gătit din aluminiu, pe care eu o evit”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

„Din cauza procesului de prelucrare al aluminiului pentru instrumentele de gătit în special, riscul cel mai mare este ca, în timpul preparării mâncării, aluminiul să se transfere în alimente”, explică Eugenia Dobrescu, antreprenor.

Folosit chiar şi în cantităţi mici, aluminiul poate duce la afecţiuni grave, precum cancerul. Vasele din cupru sunt de asemenea, de evitat. Dacă folosiţi ingrediente acide, cum ar fi sucul de roşii, metalul va oxida, iar mâncarea îşi va schimba gustul, dar şi proprietăţile.

Ar trebui să ne ferim de vasele vechi şi aici mă gândesc la vasele de fontă care trebuie folosite cu mare atenţie, deşi sunt la modă. Acea fontă trebuie să fie emailată şi emailul să fie foarte fin, astfel încât să nu avem porozităţi care să ducă la trecerea de fier din vas în alimentul nostru”, recomandă Cristian Mărgărit.

Controverse sunt şi în cazul oalelor din material antiaderent. Una dintre substanţele toxice pe care le conţine se regăseşte în produse precum detergentul de rufe sau varul lavabil.

„Este de preferat să evităm contactul lor cu instrumente ascuţite precum furculiţe, cuţite, pentru că acel strat protector antiaderent care este pe ele se poate transfera în alimente şi atunci da, este nociv organismului. Se recomandă utilizarea vaselor de teflon împreună cu instrumente de plastic sau de lemn”, spune Eugenia Dobrescu.

Tigăile, schimbate la 2-3 ani

Tigăile din material antiaderent trebuie schimbate o dată la 2-3 ani. În plus, unele studii spun că tigăile din material antiaderent pot fi cancerigene dacă temperatura depăşeşte 260 de grade.

„Din punctul meu de vedere, este bine să adăugăm o cantitate mai mare de ulei, tocmai pentru a permite temperaturii să rămână la nivel scăzut şi apoi după ce am făcut ce am vrut să facem cu alimentul respectiv să scurgem foarte bine uleiul. Deci nu aş folosi doar vasul fără ulei, ci aş pune apă sau ulei sau evident legume, ceva care să ajute la menţinerea unei temperaturi scăzute de gătit”, este de părere Cristian Mărgărit.

În opinia sa, vasele de ceramică sunt cele mai bune, pentru că distribuie uniform caldura. „Sunt inerte, nu trec porţiuni din vas în mâncare, deci nu pot contamina mâncarea. Putem merge pe o ceramică inertă. Este cea mai bună. Se pretează la cuptor, unele pot fi folosite chiar şi pe aragaz cele mai rezistente”, adaugă C. Mărgărit.

Au o calitate foarte bună, preţul este pe măsură, însă atenţia cu care trebuie să le mânuim este dublă pentru că imediat se pot ciobi sau se pot sparge şi atunci lumea nu le utilizează frecvent în bucătărie, deşi sunt foarte sănătoase”, precizează Eugenia Dobrescu.

Alte vase în care puteţi găti sănătos sunt cele din sticlă.

Sunt perfecte şi rezistă fără nicio problemă la temperaturi înalte. Pentru cuptor ceramica şi sticla sunt cele mai importante”, susține Ligia Pop, raw food chef.

Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa atunci când gătim la temperaturi ridicate. Vasele din yena sunt de asemenea o variantă sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ele sunt făcute să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor. Un gust bun are şi mâncarea gătită în vase de lut. Atenţie însă, nu toate sunt sanatoase!

Și acesta este un subiect controversat pe internet pentru că nu se ştie dacă conţin plumb sau nu, mă străduiesc să le aleg fără modele, fără acel luciu, să fie mate, efectiv fara niciun model, fără niciun strat lucios în interior, precum acele vase de friptură”, adaugă Ligia Pop.

Foarte practice şi rezistente sunt şi vasele din inox. Folosiţi-le însă doar la fierbere şi mai puţin la coacere.

„Avem aici o oală pentru gătit. Ea are un fund dublu, care permite distribuirea uniformă a căldurii. La aceste vase trebuie să avem grijă să nu se deterioreze. Dacă vedem urme de rugină, schimbări ale culorii, înseamnă ca vasul a început să intre în reacţie cu alimentele dinăuntru şi atunci ar trebui sa cumpărăm un vas nou”, explică Cristian Mărgărit.

La capitolul instrumente, cele mai indicate sunt cele din lemn, pentru că nu există riscul de a se transfera substanţe toxice în mâncare.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul vaselor emailate. De aceea, căutaţi-le pe cele de o calitate foarte bună. Mai trebuie să ştiţi că toate aceste efecte ale materialelor folosite nu sunt imediate. Pe termen lung, metalele care ajung în mâncare şi apoi în corpul nostru pot duce chiar şi la tulburări hormonale.

Astfel, gândiţi-vă de două ori înainte de a cumpăra o oală ieftină! Merită să investiţi în vase de calitate pentru că acestea au o viaţă mai lungă. În plus, vă protejează sănătatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri