TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum putem scăpa de efectele poluării din orașe

Data publicării:
masini mediafax-2

Există poluanți în macroparticule, dar acestea nu sunt extrem de dăunătoare. Sunt particule ceva mai mari și se opresc în zona superioară a aparatului respirator, putând fi eliminate mai repede. Adevăratul pericol îl reprezintă, însă, microparticulele. Provin de la autoturisme, gazele de eșapament și de la industrie.

Pentru că nu ne putem muta la țară, putem să ajutăm organismul să elimine acești poluanți, spune doctorul Sorin Cadar, medicul de gardă al emisiunii „Tinerețe fără bătrânțe”.

Cum? În primul rând, prin activitate fizică. Este esențial să o facem de cel puțin două ori pe săptămână, sâmbăta, duminica, să ieșim din oraș, în parc, păduri și acolo să nu ne ducem la grătar, băut de bere și stat pe șezolong, ci să jucăm un volei, să înotăm, să facem un exercițiu fizic, spune doctorul Sorin Cadar, medic primar ORL, specialist în homeopatie.

Când face efort fizic într-un aer mult mai curat, organismul își va activa mecanismele de curățare, de epurare și una este ca o microparticulă să rămână în plămân profund înfiptă acolo timp de o lună, două, trei și astfel determină apariția unei afecțiuni serioase, și alta este ca acea particulă să rămână patru-cinci zile și să fie eliminată 4-5 zile și să fie eliminată.

Ideal este ca o dată pe zi să ne rezervăm o oră și să mergem într-un parc și să încercăm – cine poate să alerge, cine nu, să facă o plimbare măcar 45 de minute-o oră, pentru a lăsa plămânul să respire. Oricum, este bine să respirăm pe nas, nu pe gură, recomandă medicul.

Pe de altă parte, putem fiecare dintre noi să reducem câte puțin poluarea. Am putea trece la transportul în comun, cu bicicleta, dar nu pe rute traficate de autoturisme, putem merge pe jos sau pe role.

Poluarea asupra alimentelor

Alimentația orășenilor este eminamente o alimentație chimizată. Mai puțini se duc la piață, mai puțini au acces la elimente mai ecologice și atunci se îndreaptă către fast-fooduri, către hipermarketuri. Acestea din urmă nu pot, nu au cum să ofere o alimentație ecologică 100%, pentru că un aliment fără chimicale nu rezistă mult. Hipermarketul ar trebui să vândă tone de mere într-o săptămână, ceea ce nu se poate. Și atunci va apela la metode chimice de prezervare, arată doctorul Sorin Cadar.

Chimicalele pot duce, pe termen lung, la boli precum gastrite, hepatite, colecistite, diskinezii biliare, colite sau alte boli, și mai grave. Ce putem face? Pe cât posibil, o dată pe săptămână, ieșim în afara orașului și încercăm să cumpărăm legume și fructe de la producătorii din jur sau încercăm să mergem la piață și să găsim niște producători locali.

Atenție, în piețe cam 20% dintre comercinați vând produse chimizate, legume și fructe cu hormoni, atenționează doctorul Cadar. Cum îi depistăm? Mergem pe intuiție sau îi întrebăm pe cei mai bătrâni. „Cum arată o roșie cinstită? Nu va arăta întotdeauna de expoziție. Un măr puțin mai găunos e de preferat, e mai natural, viermele nu se bagă în chimicale”, spune doctorul Cadar.

Antioxidanții, arme în lupta cu poluarea

De asemenea, este foarte important, atât pentru poluarea atmosferică, dar și pentru poluarea alimentară, să consumăm alimente care conțin principii detoxifiante – acele substanțe care antagonizează radicalii liberi, care sunt, de fapt, cheia îmbătrânirii și a problemelor din organism. E vorba despre antioxidanți corect administrați. „Să nu creadă nimeni că dacă mănânc de dimineață până seară numai antioxidanți o să trăiesc 1.000 de ani și nu o să mă mai îmbolnăvesc! Nu! Antioxidanții în exces dăunează la fel de mult ca și antioxidanții în lipsă, avertizează medicul Cadar.

Antioxidanții se găsesc în fructe, legume, iar un studiu recent a stabilit că antioxidanții „cei mai cinstiți” sunt vitamina C, seleniul și extractul de pinus maritimus.

Și cafeaua este un antioxidant foarte bun, dar ar trebui să bem câte doi litri pe zi ca să devină și eficient, ceea ce deja nu mai e bun. La fel stau lucrurile și cu ceaiul verde. Ar trebui băut un litru pe zi, ceea ce, din nou, nu este bine.

În schimb, un gram de vitamina C sau 100 de micrograme de seleniu fac aceeași treabă, arată doctorul Cadar. Un gram de vitamina C se găsește în două portocale, de exemplu, sau într-o lămâie.

Seleniul natural se găsește în legume și fructe, este adevărat, mai puțin românești, pentru că solul României nu are seleniu. Putem găsi în varză, în salată sau spanac urme de seleniu. Pentru sexul feminin, mai ales de la orașe, o soluție o reprezintă comprimatele de seleniu, care trebuie luate, însă, pe o perioadă scurtă, fără a face abuz.

În ceea ce privește extractul de pinus maritimus există o mulțime de ceaiuri și produse în farmacii pe bază de pinus maritimus.

Despre poluarea fonică și stresul de la oraș, doctorul Sorin Cadar va vorbi în ediția viitoare a emisiunii „Tinerețe fără bătrânțe”, duminică, de la ora 13.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri