Tinerețe fără bătrânețe. Dulciurile rafinate ne îmbătrânesc prematur

Data publicării:
dulciuri prajituri

Atunci când ne hrănim, corpul transformă alimentele în energie și factori care contribuie la reconstrucția celulară. Rămân însă și anumite deșeuri care nu pot fi eliminate prin procesele fiziologice. În urma metabolizării glucozei, de exemplu, rezultă așa-numiții produși terminali de glicilizare. Ei se depun pe membranele celulare, proteine sau chiar ADN.

În urma acestor depozitări, funcția aminoacidului sau a proteinei este alterată. Dacă alterarea este majoră își activează programul de apoptoză - un mecanism de sinucidere celulară. Altă posibilitate este să depună acești produși terminali în acidul nucleic sau într-o proteină. O proteină modificată prin produși terminali de glicilizare este o proteină nerecunoscută de organism”, spune Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Aceste procese pot determina o serie de schimbări majore în organism, spun medicii, fiind o posibilă cauză pentru apariția bolilor autoimune, sau chiar a cancerului. Astfel, în funcție de cantitatea de produși de glicilizare pe care o avem în organism se poate stabili vârsta noastră biologică.

„Până nu demult lumea s-a străduit să facă medicamente care să încerce să elimine acești produși terminali de glicerizare. În ultimii trei ani au apărut medicamente cu adevărat eficace care activează pe acești produși”, adaugă Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Iar pentru a măsura cantitatea acestor produsi din organism, au apărut aparate speciale. Printr-o simplă scanare la nivelul pielii, pacienții pot afla pe loc cantitatea produșilor de glicilizare din organism.

Aparatul îmi face un grafic și mă plasează pe graficul respectiv și în funcție de unde mă plasez interpretez: domeniul galben- n-am niciun risc”, completează medicul primar dermatolog.

Nu putem evita formarea acestor produși în organsim, însă pentru a scădea viteza și cantitatea de acumulare medicii recomandă consumul de alimente cu indice glicemic cat mai scazut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri