Pericolele folosirii aparatelor de aer condiționat asupra sănătății

Data actualizării: Data publicării:
aer conditionat
Foto: Shutterstock

Urmările utilizării incorecte şi abuzive a acestor sisteme de aer condiţionat se văd la nivelul sănătăţii în tot ce priveşte afecţiunile aparatului respirator superior: rinite, sinuzite, otite, faringite, rinofaringite, nu mai vorbim de laringite, traheite, până la astm bronșic.

aer conditionat
Foto: Shutterstock

Ca simptome, cel mai frecvent pacienții acuză nasul înfundat, secrețiile nazale posterioare, pacienţii spun că mereu au ceva în gât și trebuie să tușească să își elibereze gâtul. Răguşeala, senzația de usturimi la nivelul gâtului și bineînțeles tusea, celebra tuse care e o tuse de lungă durată, cedează foarte greu la medicamente.

Cele mai multe aparate de aer condiționat au acea funcție de dezumidificare. Cu alte cuvinte, usucă aerul din cameră, din incinta în care se află. În acest moment, muscoasele respiratorii sunt și ele uscate. O mucoasă uscată este o mucoasă vulnerabilă la îmbolnăviri. Cu alte cuvinte, mucoasa își ia și ea măsurile ei și mărește secreția.

Numai că prin timpul îndelungat la care cetăţeanul se supune aerului condiționat, mucoasa își pierde funcția de reglare și rămâne pe hipersecreție. Și aici încep toate problemele.

Aerul condiționat oferă un grad de confort, dar în primul rând trebuie reglată temperatura la mediu. 25 de grade. Toată lumea din păcate vara se duce pe la 18 grade, iar iarna undeva pe la 28-29 de grade. E extrem de mare diferența între incintă și exterior, deci 22-25 de grade este optimă.

De asemenea, funcția de dezumidificare e bine să fie scoasă sau măcar din când în când și, nu în ultimul rând, chiar dacă am un aer într-o incintă, aceasta nu trebuie să fie închisă ermetic.

Trebuie mereu să păstrăm o fereastră ușor deschisă, chiar dacă gradele vor crește, dar beneficiile pt sănătate vor fi mari, deci totdeauna incinta în care se află aerul condiționat trebuie să aibă contact cu exteriorul.

Nu foarte larg, cât de mic, dar să existe și nu în ultimul rând curățarea aparatului de aer condiționat, curățarea de filtre, service-ul făcut la timp și corect.

Când apare un bebeluș în familie funcția de dezumidificare trebuie anulată și de asemenea temperatura poate să crească un pic la 24-26 de grade și foarte important să avem grijă ca bebelușul să nu stea în curentul de aer emis de aparat.

Curentul de aer să fie spre tavan, spre pereți, să fie spre orice parte, dar nu spre copil.

Toamna și iarna, încălzirea normală de centrală este optimă și suficientă, dar acolo unde aceasta nu există, se pot folosi aparatele de aer condiționat cu dublă funcție.

Aerul condiționat din mașină este de trei ori mai nesănătos decât cel din birou sau cel de acasă. În primul rând, incinta e mult mai mică.

Apoi, dacă punem pe recirculare, este foarte clar că acel aer va fi unul sărac în oxigen, deci va afecta inclusiv capacitatea noastră de atenție.

Dacă punem pe recirculația aerului de afară, vom băga în mașină toate gazele, toate poluantele care sunt pe șosea și atunci vom crea un mediu absolut mizerabil pentru mucoasa respiratorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri