TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Hainele, un pericol pentru mediu

Data publicării:
haine mall captura digi24

În 2011 organizația Greenpeace a analizat 141 de obiecte vestimentare ale marilor companii producătoare de haine. Rezultatul? Peste 60% dintre acestea conțineau substanțe toxice pentru organism.

Substanțele sunt, în principal, nonilfenoli și etoxilati de nonilfenoli. Acestea sunt folosite ca sulfactanti pt materialele textile și în procesul de fabricație al hainelor și de procesare aceste substanțe sunt deversate în apă. De acolo ele nu dispar. Persistă în mediul acvatic și în organisme acvatine, pești și alte organisme și pot ajunge și în organismul uman unde provoacă probleme hormonale, unele din ele sunt considerate și cancerigene”, explică Irina Bandrabur, ofițer de presă la Greenpeace.

Mai grav este că nu sunt poluate doar țările mari producătoare de textile cum ar fi China sau Indonezia, ci fiecare colț de lume în care ajung aceste haine.

„Substanțele respective ajung în apa și pun în pericol viață acvatică”, adaugă Irina Bandrabur.

Mii de oameni s-au alăturat campaniei Greenpeace numită Detox. Scopul? Acela de a-i convinge pe marii producători să nu mai folosească deloc chimicale în procesul de fabricare a hainelor.

Fiecare a protestat în felul lui. Fie că au făcut striptease în fața magazinelor, fie că au semnat petiții, au trimis scrisori directorilor sau au scris pe paginile de facebook ale companiilor. Într-un final aceste gesturi nu i-au lăsat indiferenți pe retailerii de îmbrăcăminte.

O parte din firmele acestea au anunțat deja că își iau angajamentul să renunțe la substanțele acestea. Printre firme se numără și Puma, H&M, C&A, Zara etc. Însă momentan sunt și firme mari care refuză să își ia un astfel de angajament precum Gap și CK, pe care noi încă punem presiune că să facă transparente informațiile referitoare la furnizorii de haine și de materiale și fabricile care prelucrează, să publice periodic rapoarte referitoare la locul și substanțele care se deversează în râurile în apropierea cărora se află fabricile”, mai spune ofițerul de presă.

Lista cu marile companii care vor renunța până în 2020 la chimicale este actualizată permanent pe site-ul Greenpeace. Ce putem să facem până atunci fiecare dintre noi pentru a ne apăra atât sănătatea, cât și mediul? De exemplu să ne cumpărăm haine vintage.

Încă un sfat ar fi ca fiecare consumator să încurajeze producătorii de haine care respectă mediul. Cu alte cuvinte să caute hainele organice.

În România, sunt ușor de găsit cele pentru bebeluși, iar prețurile au devenit accesibile odată cu cererea mare. În perioadele de reduceri, sunt comparabile cu cele ale hăinuțelor din materiale obișnuite.

Sau puteți caută producătorii locali, ale căror prețuri sunt mult mai mici. Unul dintre ei se află la Iași.

„Știm că un copil, când este mic, mai ales până în 2-3 ani, pielea lui absoarbe 70-80 la sută din substanțele chimice cu care intră în contact. Și dacă avem de-a face cu un copil până intrt-un an de zile, pielea lui va absorbi substanțe care se regăsesc în bumbac care nu e de calitate. Deși i se spune natural, sunt mulți producători care folosesc mulți coloranți și din păcate acest lucru se va vedea în timp”, explică un producător de haine bio.

În anul 2009 de pe porțile micuței fabrici ieșeau primele haine din bumbac organic, cu etichetă românească. În prezent aproximativ 25% din cifra de afaceri vine din comercializarea acestora.

Iar ceea ce acum câțiva ani părea o idee nebunească, astăzi a făcut mulți copii fericiți, dar și mai sănătoși.

Dacă pentru copii există ofertă, în cazul adulților situația este cu totul alta. Pentru că nu există cerere, hainele organice se găsesc foarte greu, iar prețurile sunt destul de piperate pentru un om obișnuit.

Un alt sfat pentru a proteja mediul: nu mai cumpărați haine atât de des. De asemenea, alegeți mereu îmbrăcăminte de calitate, pentru că va rezista mai mult timp, și același obiecte vestimentare clasice, care nu se demodează niciodată.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...