Tinerețe fără bătrânețe. Semipreparatele, alimentele care ne îmbolnăvesc

Data publicării:
semipreparate

Semipreparatele se gătesc rapid şi sunt gustoase, însă gustul este unul sintetic. Iar bun la gust nu înseamnă şi bun pentru organism. Producătorii folosesc o mulţime de aditivi, iar cel mai periculos este glutamatul sau al cincilea gust, denumit şi umami.

„Stimulează mugurii gustativi şi practic dă o dependenţă faţă de anumite arome şi faţă de mâncărurile cu gust foarte puternic. Şi atunci alimentele naturale ni se par fade şi nu ne mai plac. Glutamatul poate da dureri de cap, amorţeală, oboseală musculară şi afectează creierul. În plus, duce la obezitate pentru că este asociat cu alimentele foarte procesate, cu valoare nutritivă scăzută dar cu multe calorii. Cu alte cuvinte, stomacul se umple, dar organismul nu este hrănit”, explică dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Niciodată nu vor acoperi tot spectrul de substanţe care sunt prezente în alimentele naturale şi care de multe ori sunt anulate prin prelucrările prealabile în procesul de fabricare al acestor alimente prelucrate”, afirmă acad. prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De aceea senzaţia de foame reapare imediat după consumul de semipreparate.

În general, în semipreparate vom găsi foarte multă umplutură din făină de grâu albă, vom găsi zahăr, vom găsi foarte multă sare, pentru că sarea ajută la conservare şi bineînţeles foarte mulţi aditivi, de la potentatori de aromă, aromele, coloranţii care te fac să mănânci un aliment de foarte proastă calitate”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Vestea bună este că nu toate semipreparatele sunt nocive. Care dintre ele ne îmbolnăvesc şi care sunt permise din când în când aflaţi mâine de la ora 13.30, la emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri