Tomograful, piesă de mobilier la un spital din Iaşi

Data publicării:
tomograf

Computerul tomograf, cumpărat în luna decembrie a anului trecut, este piesă de mobilier la Serviciul de Radiologie a Spitalului de Recuperare din Iaşi. Nu poate fi folosit pentru că nu a primit autorizaţia de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Astfel, bolnavii cu fracturi complexe sau cei cu tumori sunt trimişi la alte spitale.

Conducerea Spitalului de Recuperare spune că a făcut toate demersurile pentru obţinerea autorizaţiei: în două luni, a amenajat un spaţiu care să nu permită trecerea radiaţiilor. Apoi, documentaţia a fost făcută şi depusă în luna martie la centrul din Bucureşti. Până în mai, s-au mai cerut completări. Legea prevede ca în 30 de zile să primească un răspuns, lucru care nu s-a întâmplat.

"Din luna mai nu am mai primit nicio solicitare de completare a dosarului, deci în principiu ar trebui să fie complet. Nu invocă un motiv foarte plauzibil, doar că personalul de la CNCAN este în concediu", a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi. 

Inspectorii au însă o altă explicaţie.

"E posibil să fie eliberată şi să fie dată la semnat şi să nu fi ajuns încă, nu ştiu să vă spun", a afirmat Maura Petcu, consilier CNCAN.

În tot acest timp, o parte din pacienţi ajung la Spitalul de Neurochirurgie, unde sunt două astfel de aparate care sunt suprasolicitate.

"În fiecare zi se fac zeci de examinări Computer Tomograf, uneori se depăşeşte cifra de 50 pe zi. E foarte dificil, foarte dificil, adică la noi se lucrează non-stop, 24 din 24 de ore", spune Nicuşor Albert, medic primar radiolog la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Anual, la Spitalul de Recuperare din Iaşi sunt internaţi peste 17.000 de bolnavi, iar 80% dintre aceştia au nevoie de astfel de analize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri