Tratament revoluționar contra cancerului în SUA. Medic oncolog: Din nefericire, în România nu suntem pregătiți pentru astfel de terapii 

Data publicării:
cercetator laborator vaccin - GettyImages - 24 iulie 2015-2

Directorul Centrului a explicat că terapia se folosește de celulele T, celule pe care le are fiecare persoană, și care sunt programate fiziologic să lupte împotriva celulelor canceroase.

Este o terapie foarte inteligentă. O terapie care folosește celulele T proprii ale pacientului. Sunt celule normale care au rolul fiziologic de a lupta împotriva celulelor canceroase. Noi le și numim celule NK, adică natural killer, ele au această proprietate fiziologică de a ucide celulele canceroase. Din anumite motive la pacienții cu cancer sau leucemie aceste celule T nu sunt eficiente și aici vine noutatea acestui studiu. Ei recoltează limfocitele T din sângele pacientului, sunt duse în laborator și printr-o procedură de inginerie genetică, aceste limfocite T sunt învățate să recunoască și să ucidă celulele canceroase. Am obținut un fel de ucigaș perfect. Singura problemă este numărul lor. Avem un număr limitat de celule T. Urmează creșterea acestor celule printr-o procedură numită expansiune ex vivo. Deci din câteva celule obținem milioane de astfel de celule T, care bineînțeles sunt reinjectate pacientului. Sunt celule stem, deci nu există o problemă de respingere. Vor acționa foarte eficient și vor distruge celulele tumorale”, a declarat doctorul Daniel Coriu.

Medicul oncolog a subliniat că terapia a avut o rază de succes de 90 % în cazul pacienților în fază terminală.

Este impresionantă. Eu am văzut un studiu anul trecut în care din 23 de pacienți, 21 intrau în remisiune completă. Vorbim de leucemie acută în ultima fază, în care nu mai exista o altă soluție terapeutică. Rezultatele sunt cu adevărat impresionată”, a precizat doctorul.

Totuși, medicul Daniel Coriu a subliniat că această tehnologie nu va ajunge prea curând în România.

Nu, din nefericire nu. Nu suntem pregătiți pentru astfel de terapii. Terapia celulară a început cu cel puțin 15-20 de ani în urmă. Bariera a fost tehnologică și mai ales ce înseamnă expansiunea ex vivo. Abia în anii recenți s-a obținut implementarea acestei tehnologii. Abia în Statele Unite este disponibilă această tehnologie, la noi va trece mult timp până să avem acces la o astfel de tehnologie. Noi vorbim de faza de trial clinic, din informațiile mele sunt în fața de trial 1 și 2. În câțiva ani de zile va deveni o terapie standard, dar din nefericire va fi valabilă doar în Statele Unite o perioadă. Probabil în cinci sau șase ani va ajunge și la noi”, a conchis doctorul. 

Cercetătorii americani au anunțat astăzi că au obţinut rezultate spectaculoase în lupta împotriva cancerului. Tratamentul cu celule modificate, testat de mai mulţi ani, s-a dovedit eficient în cazul unor forme severe sau chiar stadii terminale ale bolii, în special în cazurile de leucemie.

Citiți și: 

O nouă terapie cu rezultate spectaculoase în tratarea formelor severe ale cancerului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri