Tratament revoluționar cu celule stem în România: un câine a fost vindecat de artroză și poate merge din nou

Data publicării:
bibi

Bibi este căţelul care a beneficiat de această intervenţie în care i-au fost injectate celule stem. Urmele operaţiei încă se văd, dar fără această procedură căţelul nu ar fi putut merge, iar stăpânul ar fi trebuit să îi dea în continuare medicamente pentru a-i alina durerile. Acum aproape două luni medicii au decis să-l spună unei operaţii experimentale. Ceea ce a urmat i-a uimit chiar şi pe ei.

„În momentul în care am făcut radiografia de control, după 53 de zile în momentul în care apărea imaginea pe monitor nu am mai respirat. Mie mi s-a făcut pielea de găină”, povestește dr. Iuliana Ionaşcu, medic veterinar.

Cartilagiul se refăcuse, iar câinele se putea mişca fără durere. Această operaţie a fost realizată în premieră în România, dar în alte ţări tratamentele de acest tip au avansat mult mai mult. În Statele Unite chiar s-a trecut la operaţii pe oameni.

„Se fac tratamente pentru a vindeca sau ameliora artrozele, acele suferințe cronice articulare, fie că este vorba de articulații de genunchi sau de umăr în care se injectează celule stem obținute din țesutul adipos”, spune dr. Dana Jianu, preşedintele Societăţii de Medicină Regenerativă.

„Am urmărit acei pacienţi după un an după ce le-au fost injectate celule stem şi analizele au arătat că în cazul tuturor pacienţilor cartilagiul a crescut la loc şi ei nu mai au simptome şi nu mai au nevoie de operaţie. Este o revoluţie”, declară dr. Alt Eckhardt, co-preşedintele Consiliului Ştiințific al Societăţii de Medicină Regenerativă.

Operaţiile de acest tip s-au realizat până acum cu celule stem extrase din ţesutul adipos. Medicii mai trebuie să descopere şi mecanismul prin care pot direcţiona celulele stem acolo unde este nevoie de ele.

„Ce se încearcă în lume este să-i creez condiţiile ca această celulă care are aşa un potenţial mare să se diferenţieze în celula de care tu ai nevoie. La infarct am vrea să înlocuim celulele bolnave cu celule normale, care să funcționeze, să contracte”, spune acad. Maya Simionescu, directorul Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”.

Medicii estimează că în zece ani, 20% din procedurile realizate de doctori vor fi reprezentate de medicina regenerativă. Adică propriul organism se va reface cu ajutorul celulelor stem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri