Tratamentul alcoolismului, anonim în România

Data publicării:
alcool

Peste două milioane de români beau mult, conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Statisticile nu sunt nici ele demne de laudă. Arată un consum anual de peste 14 litri de alcool pur pe fiecare locuitor.

Problema este că centrele de recuperare sunt foarte puţine. Mulţi dintre dependenţi ajung la spital cu organismul ros de alcool şi, după ce sunt externaţi, nimeni nu le mai poartă de grijă. Lucru de care au mare nevoie. La un centru de recuperare, ei sunt internaţi chiar şi patru luni, timp în care discută de câteva ori pe zi cu psihoterapeuţii şi participă la terapii care îi ajută să reziste tentaţiei de a bea. Iar după externare sunt monitorizaţi de specialişti şi chemaţi periodic la întâlniri de grup.

Un bărbat care a apelat la un centru de recuperare spune că a pierdut multe din cauza dependenţei de alcool, inclusiv locul de muncă. Într-un moment de luciditate şi-a dat seama de gravitatea situaţiei.

„Prima dată am cerut ajutorul acum vreo şase ani. Ajutorul pe care l-am primit m-a ajutat să menţin pauze mai lungi între perioadele de băut, pentru că, în definitiv, eu nu am reuşit să mă opresc”, mărturiseşte bărbatul.

Statul nu are o însă strategie clară pentru combaterea acestei boli.

"Alcoolismul nu beneficiază în mod special de un tratament decontat de CNAS. Bineînţeles că afecţiunile provocate de alcoolism, însă, sunt tratate în cadrul sistemului”, spune Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Un alt bărbat, Marius Manuil, a fost dependent de alcool 20 de ani. În urmă cu nouă ani s-a internat într-un centru privat de recuperare din Sibiu. "Terapia de care am avut parte acolo, pentru mine, am şi denumit-o ca o maternitate, a reprezentat a doua mea naştere", spune bărbatul.

„Noi ne ocupăm mai ales de partea de recuperare din dependența psihică. Adică persoana să învețe un stil de viață în care nu mai are nevoie de alcool, care, pentru mulți, devine, cum spunem uneori, o "cârjă" pentru suflet”, afirmă Holger Lux, directorul centrului de recuperare din Sibiu.

Marius Manuil are planuri mari. Va conduce un centru de recuperare care se va deschide în Bihor cu bani europeni.

"Terenul există deja, în munţii Apuseni, ca să fie un centru izolat, să-i ajutăm cât mai mult pe aceşti oameni", declară Peter Martin Miheller, managerul viitorului centru de recuperare.

Acesta va fi unul dintre puținele centre din România în care dependenții de alcool își pot trata viciul. Spitalele de stat tratează efectele devastatoare, nu înlătură cauza.

Potrivit lui Vasile Petruţ, medic primar psihiatru, sunt internaţi acei pacienţi care au intoxicații alcoolice acute. „Și sindromul cu dependența alcoolică, acoolismul cronic și apoi diferite psihoze", mai spune medicul.

Sunt cazuri rarisime când o persoană reuşeşte să facă singur, e bine să fii ajutat", spune un alcoolic anonim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri