Trei studenţi din Cluj Napoca au creat jocuri pe calculator care îi pot ajuta pe bolnavi

Data publicării:
JocuriParalizie

Trei tineri de la Facultatea de Matematică a Universităţii Babeş-Bolyai au reprogramat jocuri celebre, precum şarpele sau bulinele, astfel încât să fie controlate prin mişcări ale gurii sau ale limbii. Astfel de exerciţii completează munca pe care o fac logopezii, kinetoterapeuţii, neurologii şi psihologii, care trebuie să ajute un pacient ce a suferit paralizia feţei. Recuperarea se face prin mişcări repetate ale muşchilor faciali. Cu programul creat de tinerii clujeni, pacienţii ar putea să repete exerciţiile de recuperare şi acasă, iar timpul de vindecare ar fi mult mai scurt.

Acesta este programul care detectează limba, el se focalizează pe vârful limbii. Eu trebuie să mişc vârful limbii şi să coordonez biluţa aceea roşie ca să iau puncte”, spune Rareş Udrea, student.

Programul de recuperare dezvoltat de tinerii clujeni funcţionează cu ajutorul unui senzor care detectează mişcările ample ale corpului şi care este folosit de obicei de pasionaţii de jocuri video. Studenţii au reuşit însă să programeze acest aparat, astfel încât să detecteze cea mai fină mişcare a muşchilor feţei, inclusiv mişcările limbii, care îi ajută pe cei care au suferit paralizii la nivelul feţei.

„Sunt foarte multe mişcări ale feţei detectate de aparat, dar, deşi sunt multe, nu sunt foarte fine. Noi am lucrat spre a face tot procesul mai fin şi printre aceste puncte nu se numără şi limba. Limba a fost ceva adăugat total de noi, explică Bogdan Pop, student.

Deocamdată, aplicaţia nu este disponibilă pacienţilor, fiind încă în teste. Directorii clinicilor de recuperare ar putea fi însă interesaţi.

„Problema este că în acest moment medicii nu au suficient timp să se ocupe de atâţia pacienţi câţi au şi petrec o perioadă de timp mai mică decât ar fi necesar, de exemplu o oră, dupa care pacienţii ar trebui să facă recuperarea de unii singuri”, spune lect.univ.dr. Dan Suciu, coordonatorul studenţilor.

Kinetoterapeuţii spun că programul inventat de studenţi ar scurta perioada de recuperare a celor care suferă paralizii ale feţei. Acum, revenirea la normalitate poate dura şi trei ani.

„Ne-ar ajuta foarte mult. De ce?! Pentru că elimină monotonia, un program clasic de recuperare. Apare motivaţia”, spune Ionuţ Cadar, kinetoterapeut.

Cu acest program, studenţii au trecut de preselecţie la un concurs modial de invenţii. Ei vor reprezenta România în faza următoare, pe Europa Centrală şi de Est, care va avea loc în Ungaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri