Trucuri pentru a învinge frica de zbor

Data publicării:
shutterstock_251563534

A venit concediul, am stabilit, în detaliu, destinaţia, am încropit bugetul. Totuşi, pentru unii, mai rămâne un hop: frica de zbor. Niciunul dintre noi nu deţinem controlul absolut asupra vieţii, important este că deţinem controlul asupra gândurilor şi stărilor noastre. Cu alte cuvinte, frica de avion poate fi ţinută în frâu. Cum facem acest lucru, ne învaţă Luiza Neumayer, psihoterapeut analist.

Frica de zbor ne pune faţă în faţă cu una dintre cele mai mari anxietăţi personale - frică de moarte. Cu toţii trăim această frică, însă mulţi nu o conștientizează. De asemenea, anumite evenimente traumatice ne pot schimba atitudinea personală faţă de viaţă noastră, dar şi faţă de moarte.

Psihoterapia poate fi de ajutor atunci când experimentăm astfel de frici puternice cărora nu le înţelegem motivaţia pentru care şi-au făcut apariţia în vieţile noastre liniştite şi confortabile.

„Frica de zbor se poate manifesta prin bătăi foarte puternice ale inimii, anxietate, amețeală, iar acestea pot duce și la apariția unui atac de panică. Iar ca reacții psihologice pot apărea: alterarea memoriei, gânduri negative,” explică psihoterapeutul.

Frica de zbor este o fobie specifică, una dintre mai multe tipuri de tulburări de anxietate. Ca o anxietate, când experimentăm "frica" de zbor suntem mai preocupaţi de ceea ce s-ar putea întâmplă decât de ceea ce se întâmplă de fapt. 

Frica de zbor are mai multe componente, dintre care nu toate sunt specifice zborului în sine. Unele dintre aceste componente reprezintă anxietăţi cu privire la: înălţimi, spaţii închise, aglomeraţie, a sta în aer cald, neaerisit, a fi obligat să rămâi pasiv, a nu înţelege motivele pentru toate sunetele, senzaţiile şi acţiunile care apar în jurul tău, îngrijorarea cu privire la turbulenţe, a fi dependent de lucruri mecanice necunoscute pentru a rămâne în siguranţă, a fi dependent de cunoştinţele unui pilot necunoscut, a nu te simţi în "control''. 

„Frica de zbor nu este provocată neapărat de zbor, ci și de frica de aglomerație, de spațiu închis, da faptul că trebuie să te încrezi într-o persoană necunoscută, pilotul, de faptul că nu știi cum funcționează avionul, iar toate acestea ne fac să ne simțim dependenți și pasivi.

Ne poate ajuta să scăpăm de frică încercând să aflăm mai multe despre zbor, despre cât de sigur este. De asemenea, ne putem documenta despre ce înseamnă turbulențele. De ajutor pot fi și anumite tehnici de relaxare, sau pur și simplu să ne concentrăm asupra respirației,” precizează specialistul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri