Tuberculoza, diagnosticată într-o singură zi. Un ONG a donat medicilor două aparate performante

Data publicării:
diagnostic tbc

Africa este continentul cu cele mai sărace ţări din lume, dar chiar şi aici, de câţiva ani, medicii folosesc cea mai bună metodă de diagnosticare a tuberculozei. În câteva ore, doctorii pot afla forma de TBC de care suferă pacienţii. În România, țară a Uniunii Europene, abia acum, în 2014, medicii au la dispoziţie acelaşi tip de aparat.

Patru luni dura stabilirea diagosticului prin metoda clasică şi, în tot acest timp, doctorii prescriau un tratament despre care nu ştiau dacă are efecte sau nu. Acum, cu acest aparat modern este analizat ADN-ul microbului şi, de aceea, metoda este mult mai rapidă şi într-o zi medicul află tipul de boală.

Putem începe un tratament corect. Dacă astăzi se recoltează sputa, se prelucrează, durează cam două ore, se introduce caseta şi mai durează cam două ore prelucrarea ei. Deci, azi recoltată, mâine ştim despre ce TBC e vorba”, spune Gilda Popescu, coordonatorul Programului naţional de luptă împotriva tuberculozei.

Tuberculoza rezistentă la tratament a apărut după ce bacilul Koch a suferit mutaţii din cauza celor care sufereau de tuberculoză simplă, dar care nu au urmat tratamentul până la capăt. România are în jur de 1.200 de bolnavi cu această formă gravă, dar numărul poate fi mult mai mare tocmai din cauză că, până acum, nu existau metode de diagnostic eficiente. Pentru pacienţi tratamentul este unul extrem de dificil - 30 de pastile în fiecare zi.

Dacă tuberculoza sensibilă se vindecă în 6-8 luni, TBC rezistentă necesită tratament de minumim doi ani, dar poate merge și până la trei ani, depinde de fiecare caz în parte”, spune Ştefan Răduţ, preşedintele Asociația Pacienților cu Tuberculoză Multiplă.

Aparatele au fost cumpărate de fundaţia Romanian Angel Appeal, cu bani din Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei. Vor fi două astfel de aparate, la Bucureşti şi în judeţul Neamţ. Ar fi nevoie însă de opt aparate în toată ţara astfel încât diagnosticul să fie pus cât mai repede.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri