Tusea poate fi un simptom al unor afecţiuni grave

Data publicării:
medici stat privat GETTY 1-1

Tusea este în primul rând un simpton, un simptom pe care îl întâlnim cel mai frecvent în afecţiunile tractului respirator, dar şi în alte afecţiuni extrapulmonare. Tusea se produce prin iritaţia mucoasei respiratorii.

Apare mai frecvent în patologiile din sfera ORL precum rinite, sinuzite, faringite, laringite, dar este şi un prim simptom în diferite patologii ale tractului respirator, pornind de la banalele răceli, gripe, continuând apoi cu bronşitele acute, pneumonii, pleurezii şi chiar cu neoplasmele bronhopulmonare. La fumători, de exemplu, tusea matinală poate să ascundă un neuplasm bronhopulmonar.

Tusea poate fi de tip iritativ, seacă, mai frecvent întâlnită la persoanele cu alergii, rinite alergice sau ast bronşic. De asemenea, poate fi productivă şi poate fi de tip acut sau cronic.

Dacă tusea persistă mai mult de 2-3 zile, devine din ce în ce mai chinuitoare şi împiedică desfăşurarea activităţilor de zi cu zi trebuie să ne prezentăm la medic. Tratamentul se adresează în primul rând patologiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri